Bakłażan zapiekany z soczewicą

Bakłażan zapiekany z soczewicą i mozzarellą

Jednogarnkowa, bogata w białko i potas wersja bezmięsnego obiadu. Pyszny bakłażan zapiekany pod warstwą mozzarelli z oregano oraz pieczona soczewica, która wchłonie pyszny sok z pomidorów i będzie się rozpływać w ustach. Szybko, prosto, z lekkim włoskim akcentem.

składniki:

¾ szklanki zielonej soczewicy

¾ szklanki wody

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka oliwy z oliwek

2 średnie bakłażany

1 puszka pokrojonych pomidorów lub 3 świeże

3 opakowania mozzarelli

½ łyżeczki: oregano, chilli, sól, pieprz, (czosnek opcjonalnie)

 

przygotowanie:

Podawaj jako pełnowartościowe danie na obiad. Doskonale się też sprawdzi następnego dnia do lunchboxu.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.