Bakłażan zapiekany z soczewicą i mozzarellą
Jednogarnkowa, bogata w białko i potas wersja bezmięsnego obiadu. Pyszny bakłażan zapiekany pod warstwą mozzarelli z oregano oraz pieczona soczewica, która wchłonie pyszny sok z pomidorów i będzie się rozpływać w ustach. Szybko, prosto, z lekkim włoskim akcentem.
- Przygotowanie: 10 min
- Zapiekanie: 50 min
składniki:
¾ szklanki zielonej soczewicy
¾ szklanki wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 średnie bakłażany
1 puszka pokrojonych pomidorów lub 3 świeże
3 opakowania mozzarelli
½ łyżeczki: oregano, chilli, sól, pieprz, (czosnek opcjonalnie)
przygotowanie:
- Do żaroodpornego naczynia, najlepiej z pokrywką wsyp soczewicę, zalej ją wodą, dodaj sól, oliwę z oliwek.
- Bakłażana możesz pokroić na plasterki, grubą kostkę lub tak jak ja w wachlarz, który potem przecinam jeszcze na pół aby powstały wąskie paski, nie docinając do ogonka.
- Na soczewicę połóż bakłażany, zalej je pokrojonymi pomidorami z puszki lub jeśli masz to świeżymi.
- Na wierzch ułóż mozzarellę pokrojoną w plastry lub kostkę, posyp chilli, pieprzem, oregano i solą. Zapiekaj pod przykryciem (może to być zwykła folia aluminiowa) ok 40 min w temp 200 stopni a następnie kolejne 10 min bez przykrycia na funkcji grill aby ser się przyrumienił.
Podawaj jako pełnowartościowe danie na obiad. Doskonale się też sprawdzi następnego dnia do lunchboxu.
DRUKUJ
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.