ciasteczka matcha
czyli azjatycka odpowiedź na słodycze
Ziemisty, lekko gorzkawy smak ze słodką nutą waniliowego aromatu – ciasteczka z matchą to wersja dla prawdziwych koneserów i fanów azjatyckich smaków.
Matcha to rodzaj proszku z liści herbaty, który ma piękny, żywy zielony kolor. Różni się jednak od „zielonej herbaty”. To też zielona herbata, ale liście matcha są uprawiane i zbierane w inny sposób (np. liście rosną w cieniu). Matchę możesz kupić w lokalnym eko lub azjatyckim sklepie, szukajcie 100% czystego proszku matcha bo ten dobrej jakości powinien mieć bardzo piękną zieleń.
Te ciasteczka są naprawdę pyszne nawet bez kawałków białej czekolady (jeśli nie jesteś fanem białej czekolady). Jednak gorąco polecam, ponieważ matcha nadaje ciastkom charakterystyczny gorzki smak, a słodycz z kawałków białej czekolady całkiem dobrze równoważy ciasteczka.
Ważne: Nie pomijaj etapu schładzania ciasta! Chłodzenie ciasta wzmacnia smak i zachowuje jego kształt w piekarniku.
- Przygotowanie: 20 min
- Czas schładzania: min 2h
składniki:
2 szklanki mąki uniwersalnej (ok 240 g)
2½ łyżki zielonej herbaty matcha w proszku (1 łyżka matcha to 6 g)
¾ szklanki masła
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
2 duże żółtka (w temperaturze pokojowej)
¼ szklanki posiekanej białej czekolady
Do ozdobienia:
1 tabliczka białej czekolady
1 filiżanka posiekanych, solonych pistacji
200 g liofilizowanych malin lub truskawek (świetnie nadadzą się do tego chipsy owocowe do kupienia np. w Rossmanie lub Auchan).
przygotowanie:
- Przesiej i połącz uniwersalną mąkę i proszek z zielonej herbaty matcha w dużej misce.
- Do miksera dodaj szczyptę soli, pokrojone w kostkę masło i zmiksuj aż będzie gładkie i kremowe. Dodaj cukier puder, a następnie żółtka i dobrze wymieszaj, aż się połączą. Stopniowo dodawaj mąkę i mieszankę matcha i krótko zmiksuj. Dodaj wiórki białej czekolady i mieszaj tylko do połączenia.
- Zawiń ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce, aż stwardnieje, co najmniej 2 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 175ºC. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub silikonową wkładką do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki i rozpakuj folię. Rozwałkuj ciasto szybko, i umieść na blasze, tak aby nie zdążyło się ogrzać.
Piecz ciasteczka w temperaturze 175ºC przez około 15 minut lub do momentu, gdy brzegi ciastek zaczną się lekko złocistobrązowe.
Wyjmij z piekarnika i pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze do pieczenia przez 5 minut; następnie ostrożnie przenieś ciasteczka na metalową kratkę do studzenia i pozwól im całkowicie ostygnąć.
Schłodzone ciasteczka możesz przechowywać w szczelnym pojemniku i przechowywać w temperaturze pokojowej przez co najmniej tydzień.
Ozdabianie:
Możesz ozdobić ciastka roztopiona białą czekoladą, świetnie pasują na to posiekane solone pistacje i liofilizowane owoce truskawki lub maliny.
TRIK:
Nieupieczone ciasto zawinięte w folię spożywczą możesz mrozić przez 2 miesiące.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.