Ciasteczka matcha

ciasteczka matcha
czyli azjatycka odpowiedź na słodycze

Ziemisty, lekko gorzkawy smak ze słodką nutą waniliowego aromatu – ciasteczka z matchą to wersja dla prawdziwych koneserów i fanów azjatyckich smaków.

Matcha to rodzaj proszku z liści herbaty, który ma piękny, żywy zielony kolor. Różni się jednak od „zielonej herbaty”. To też zielona herbata, ale liście matcha są uprawiane i zbierane w inny sposób (np. liście rosną w cieniu). Matchę możesz kupić w lokalnym eko lub azjatyckim sklepie, szukajcie 100% czystego proszku matcha bo ten dobrej jakości powinien mieć bardzo piękną zieleń.

Te ciasteczka są naprawdę pyszne nawet bez kawałków białej czekolady (jeśli nie jesteś fanem białej czekolady). Jednak gorąco polecam, ponieważ matcha nadaje ciastkom charakterystyczny gorzki smak, a słodycz z kawałków białej czekolady całkiem dobrze równoważy ciasteczka.

Ważne: Nie pomijaj etapu schładzania ciasta! Chłodzenie ciasta wzmacnia smak i zachowuje jego kształt w piekarniku. 

składniki:

szklanki mąki uniwersalnej (ok 240 g)

2½ łyżki zielonej herbaty matcha w proszku (1 łyżka matcha to 6 g)

¾ szklanki masła 

szklanka cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

duże żółtka (w temperaturze pokojowej)

¼ szklanki posiekanej białej czekolady

Do ozdobienia:

1 tabliczka białej czekolady

1 filiżanka posiekanych, solonych pistacji

200 g liofilizowanych malin lub truskawek (świetnie nadadzą się do tego chipsy owocowe do kupienia np. w Rossmanie lub Auchan).

przygotowanie:

Piecz ciasteczka w temperaturze 175ºC przez około 15 minut lub do momentu, gdy brzegi ciastek zaczną się lekko złocistobrązowe.

Wyjmij z piekarnika i pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze do pieczenia przez 5 minut; następnie ostrożnie przenieś ciasteczka na metalową kratkę do studzenia i pozwól im całkowicie ostygnąć.

Schłodzone ciasteczka możesz przechowywać w szczelnym pojemniku i przechowywać w temperaturze pokojowej przez co najmniej tydzień.

Ozdabianie:

Możesz ozdobić ciastka roztopiona białą czekoladą, świetnie pasują na to posiekane solone pistacje i liofilizowane owoce truskawki lub maliny.

 

TRIK: 

Nieupieczone ciasto zawinięte w folię spożywczą możesz mrozić przez 2 miesiące. 

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.