Daktylowe kulki mocy
Przygotowujesz się do egzaminu? Twoje dziecko zarywa noce nad książkami? Wszystko co możesz w tym momencie dać najlepszego zmęczonemu organizmowi to paliwo dla mózgu. Mózg, szczególnie ten młody, pracując zużywa ogromną ilość kalorii. Trzeba to wykorzystać i dostarczyć mu takie, które dodatkowo poprawią koncentrację, zapamiętywanie i obniżą poziom stresu.
Proponuję zdrową przekąskę dodającą energii na cały cały dzień. Kulki mocy to połączenie suszonych owoców i orzechów. Idealnie nadają się do szkoły, do biura czy na uczelnię.
Daktyle są bardzo zdrowe, suszone są bogate w błonnik, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i jelit. Ponadto zawierają wit A, wit z grupy B czy wit C. Są źródłem magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku, manganu, a także przeciwutleniaczy.
Co zawierają orzechy? zdrowe kwasy tłuszczowe, białko, błonnik, wit E i K, kwas foliowy, magnez, miedź, potas i selen, przeciwutleniacze i wiele innych prozdrowotnych substancji.
- Przygotowanie: 20 min
składniki:
200 g miękkich daktyli
2 szklanki zmielonych orzechów włoskich, migdałów, nerkowców – dowolna mieszanka
1 łyżeczka miksu ulubionych przypraw np. cynamonu, kakao, kardamonu, przyprawy piernikowej – lub po prostu nic nie dodawaj
wiórki kokosowe do obtaczania
przygotowanie:
- Daktyle namocz przez godzinę we wrzątku. Odcedź.
- W blenderze kielichowym zmiel pulsacyjnie orzechy. Dosłownie kilka sekund. Jeśli przeciągniesz ten czas to z konsystencji grubego piasku jaki chcemy osiągnąć możesz zrobić masło orzechowe. A to już inny przepis.
- Zmiel daktyle, dodaj zmielone orzechy, ulubione przyprawy. Wymieszaj.
Masa może się lepić. Jeśli na tym etapie trudno jest uformować kulki, wstaw do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie spróbuj ulepić kulki wielkości rafaello, obtocz je w wiórkach kokosowych. Odkładaj na papier do pieczenia aż trochę zastygną.
Najlepiej się je je kiedy są mocno schłodzone.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.