Hummus dyniowy

jesienny hummus
z pieczona dynią

O hummusach smakowych możesz przeczytać u mnie w innym poście (kliknij tutaj). Zapraszam do przeczytania jak można zrobić hummus naturalny, cytrynowy, pomidorowy, buraczany i ziołowo-zielony. Kiedy sezon na dynię w pełni, warto pobawić się tym składnikiem i po podkręcać kilka klasycznych przepisów.

W moim przepisie używam ciecierzycy ze słoika, już ugotowanej. Jeśli jednak masz czas, koniecznie spróbuj wersji, w której najpierw moczysz ziarna a następnie gotujesz i miksujesz.

składniki:

1 słoik ciecierzycy z zalewie

5-6 łyżek tahiny
1 ząbek czosnku

sok z ½ – 1 cytryny
4-5 kostek lodu
sól do smaku

½ łyżeczki ostrej papryki, kuminu

2 szczypty cynamonu

oliwa z oliwek

½ dyni hokkaido

3-4 wąskie papryki najlepiej o różnych kolorach

 

Zielony sos:

1 ząbek czosnku

2-3 zielone cebulki

garść szpinaku

garść zielonej pietruszki

1 łyżeczka miodu

½ łyżeczki soli

szczypta pieprzu

2-3 łyżki soku z cytryny

2-3 łyżki wody

½ szklanki oliwy z oliwek

przygotowanie:

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.