jesienny hummus
z pieczona dynią
O hummusach smakowych możesz przeczytać u mnie w innym poście (kliknij tutaj). Zapraszam do przeczytania jak można zrobić hummus naturalny, cytrynowy, pomidorowy, buraczany i ziołowo-zielony. Kiedy sezon na dynię w pełni, warto pobawić się tym składnikiem i po podkręcać kilka klasycznych przepisów.
W moim przepisie używam ciecierzycy ze słoika, już ugotowanej. Jeśli jednak masz czas, koniecznie spróbuj wersji, w której najpierw moczysz ziarna a następnie gotujesz i miksujesz.
- Przygotowanie: 1h
składniki:
1 słoik ciecierzycy z zalewie
5-6 łyżek tahiny
1 ząbek czosnku
sok z ½ – 1 cytryny
4-5 kostek lodu
sól do smaku
½ łyżeczki ostrej papryki, kuminu
2 szczypty cynamonu
oliwa z oliwek
½ dyni hokkaido
3-4 wąskie papryki najlepiej o różnych kolorach
Zielony sos:
1 ząbek czosnku
2-3 zielone cebulki
garść szpinaku
garść zielonej pietruszki
1 łyżeczka miodu
½ łyżeczki soli
szczypta pieprzu
2-3 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki wody
½ szklanki oliwy z oliwek
przygotowanie:
- Dynię wydrąż, papryki skrop oliwą z oliwek i podpiecz wszystko w piekarniku przez 30 min w temp 200 st. Warzywa następnie wyjmij, papryki włóż do miski i przykryj szczelnie, tak aby para pomogła następnie oddzielić skórkę od pieczonego miąższu. Obierz paprykę ze skórki.
- Wszystkie składniki zielonego sosu zmiksuj ręcznym blenderem. Odstaw.
- Cieciorkę odcedzić (nie wylewaj płynu, przyda Ci się do innych przepisów, możesz też ten płyn zamrozić), dodaj tahinę, posiekany czosnek, sok z cytryny, przyprawy oraz ½ łyżeczki soli. Wszystko utrzyj ręcznym blenderem na bardzo gęstą, ale w miarę gładką masę.
- Kiedy pasta będzie bez większych grudek, dodaj pieczoną dynię (zostaw pasek lub dwa do ozdoby), dołóż kostki lodu i ponownie zmiksuj. Jeśli pasta wyda Ci się za gęsta możesz dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Dopraw do smaku solą lub większą ilością ostrej papryki.
- Rozłóż na talerzu i polej obficie oliwą z oliwek. Na hummus połóż upieczone papryki, polej wszystko zielonym sosem. Najlepiej smakuje z grillowanymi warzywami w tym z grillowanymi plastrami dyni lub arabskim chlebkiem.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.