Kotlety z brokuła

Kotlety z brokuła

To przepis nie tylko dla wegetarian, uwielbiają je dzieci, jeśli zamiast dużych placków wykonasz małe kotleciki (w kształcie brykietów) doskonale sprawdza się też jako przekąska na imprezie. Możesz tez wrzucić takiego kotleta do burgera, dodać sałatę, pomidora, cebule i masę ulubionych sosów i otrzymasz superzdrowego, wegetariańskiego burgera.

składniki:

1 brokuł

1 jajko

1 łyżka mąki z cieciorki

1 filiżanka startego parmezanu lub grana padano

1 ząbek czosnku lub 1 łyżeczka granulowanego

spora szczypta chili

sól, pieprz do smaku

opcjonalnie:

kleks kwaśniej śmietany do podania

Przygotowanie:

Sprawdzaj, czy są już miękkie po 5-8 min powinny być gotowe. Nie mogą się zbytnio rozgotować, bo staną się wodniste. 

Ważne: odcedź i przelej bardzo zimną wodą, dzięki temu brokuł zachowa swój cudowny zielony kolor. 

Możesz też ugotować brokuła na parze, jeśli tak wolisz. Ważne, aby w kolejnych etapach przepisu był miękki.

Podawaj na ciepło z jogurtem lub kwaśną śmietaną.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.