Kotlety z brokuła
To przepis nie tylko dla wegetarian, uwielbiają je dzieci, jeśli zamiast dużych placków wykonasz małe kotleciki (w kształcie brykietów) doskonale sprawdza się też jako przekąska na imprezie. Możesz tez wrzucić takiego kotleta do burgera, dodać sałatę, pomidora, cebule i masę ulubionych sosów i otrzymasz superzdrowego, wegetariańskiego burgera.
- Czas przygotowania: 20 min
- Czas pieczenia: 10-13 min
- Dieta: bezglutenowa
składniki:
1 brokuł
1 jajko
1 łyżka mąki z cieciorki
1 filiżanka startego parmezanu lub grana padano
1 ząbek czosnku lub 1 łyżeczka granulowanego
spora szczypta chili
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie:
kleks kwaśniej śmietany do podania
Przygotowanie:
- Brokuł podziel na różyczki, trzon obierz i podziel na drobniejsze kawałki. Wszystko ugotuj w posolonej i posłodzonej lekko wodzie.
Sprawdzaj, czy są już miękkie po 5-8 min powinny być gotowe. Nie mogą się zbytnio rozgotować, bo staną się wodniste.
Ważne: odcedź i przelej bardzo zimną wodą, dzięki temu brokuł zachowa swój cudowny zielony kolor.
Możesz też ugotować brokuła na parze, jeśli tak wolisz. Ważne, aby w kolejnych etapach przepisu był miękki.
- Odcedzony brokuł przenieś na deskę do krojenia. Za pomocą dużego, ostrego noża posiekaj na bardzo małe kawałki.
- W misce połącz posiekane brokuły, rozmącone jajko, parmezan, mąkę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem, i chili do smaku. Mieszaj, aż dobrze się połączą.
- Uformuj kotleciki, układaj je na blasze do pieczenia. Przed upieczeniem delikatnie pokrop olejem.
- Następnie wstaw je do piekarnika i piecz w 200°C przez 10-13 minut.
Podawaj na ciepło z jogurtem lub kwaśną śmietaną.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.