Kremowa polenta z grzybami i szpinakiem

Kremowa polenta z grzybami i szpinakiem

Ta potrawa jest jednym z moich ulubionych comfort food. Kremowa, delikatna polenta, wyraziste w smaku smażone pieczarki nawet dla mięsożerców będą stanowić doskonały ekwiwalent białka. Sycące danie, rozgrzewające dzięki imbirowi, aromatyczne przez gałkę muszkatołową i włoski ser.

polenta:

1 filiżanka kaszy kukurydzianej 

1 ½ filiżanki mleka

1 ½ filiżanki rosołu (może być wrzątek z rozpuszczoną eko kostką rosołową)

1/3 filiżanki startego sera parmezan lub grana padano

1 kopiasta łyżka masła

½ łyżeczki kurkumy i gałki muszkatołowe

pieczarki:

½ kg pieczarek

1 ząbek czosnku

1 cm imbiru

1 łyżka sosu sojowego

natka z pietruszki

oliwa z oliwek

1 łyżka masła

½ łyżeczki tymianku, rozmarynu

grubo zmielony pieprz i sól do smaku

½ opakowania szpinaku liście

2 łyżki prażonego ziarna słonecznika

Pieczarki przygotowanie:

Polenta przygotowanie:

trik

Jeśli kaszy było za dużo, nadwyżkę rozłóż na papierze do pieczenia w płaskiej foremce na wysokość 2 cm. Następnego dnia pokrój polentę na „frytki” i przysmaż na oliwie z oliwek. Możesz podać do obiadu lub na kolację z dipem warzywnym. Przepis na frytki z polenty.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.