Kremowa polenta z grzybami i szpinakiem
Ta potrawa jest jednym z moich ulubionych comfort food. Kremowa, delikatna polenta, wyraziste w smaku smażone pieczarki nawet dla mięsożerców będą stanowić doskonały ekwiwalent białka. Sycące danie, rozgrzewające dzięki imbirowi, aromatyczne przez gałkę muszkatołową i włoski ser.
- Przygotowanie: 20 min
polenta:
1 filiżanka kaszy kukurydzianej
1 ½ filiżanki mleka
1 ½ filiżanki rosołu (może być wrzątek z rozpuszczoną eko kostką rosołową)
1/3 filiżanki startego sera parmezan lub grana padano
1 kopiasta łyżka masła
½ łyżeczki kurkumy i gałki muszkatołowe
pieczarki:
½ kg pieczarek
1 ząbek czosnku
1 cm imbiru
1 łyżka sosu sojowego
natka z pietruszki
oliwa z oliwek
1 łyżka masła
½ łyżeczki tymianku, rozmarynu
grubo zmielony pieprz i sól do smaku
½ opakowania szpinaku liście
2 łyżki prażonego ziarna słonecznika
Pieczarki przygotowanie:
- Obrane pieczarki pokrój na grube talarki lub jeśli są drobne na połówki.
- Na patelni podgrzej oliwę z masłem, wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i kawałek imbiru (można go też zetrzeć na tarce).
- Kiedy czosnek i imbir delikatnie się przysmażą, dodaj pieczarki, tymianek i rozmaryn i duś wszystko aż grzyby się przyrumienią.
- Na sam koniec, dodaj sos sojowy oraz szpinak. Podduś kolejne 2 min. Posyp zieloną pietruszką.
Polenta przygotowanie:
- W rondlu zagotuj rosół, mleko i 1 łyżkę masła, dodaj przyprawy. Powoli wsypuj kaszę kukurydzianą i cały czas mieszaj trzepaczką lub rózgą, aby nie było grudek i żeby kasza nie przywarła do dna rondla.
- Następnie wsyp ser i dodaj resztę masła, poczekaj aż kasza zgęstnieje i zrobi się kremowa. Cały czas mieszaj. Na małej mocy gotuj jeszcze 3 minuty.
- Na osobnej, suchej patelni podpraż słonecznik aż złapią złoty kolor, zajmie to około 2-3 min.
- Na ciepłą polentę rozłóż pieczarki ze szpinakiem, posyp uprażonymi ziarnami słonecznika, opcjonalnie polej oliwą z oliwek.
trik
Jeśli kaszy było za dużo, nadwyżkę rozłóż na papierze do pieczenia w płaskiej foremce na wysokość 2 cm. Następnego dnia pokrój polentę na „frytki” i przysmaż na oliwie z oliwek. Możesz podać do obiadu lub na kolację z dipem warzywnym. Przepis na frytki z polenty.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.