chrupiące paszteciki
ze szpinakiem i serem feta
Idealna i szybka przekąska na imprezy. Szpinak i feta to mariaż idealny, jest podstawą greckiej kuchni i łatwo ten duet pokochać.
Tak podany szpinak w chrupiącym francuskim cieście posypanym sezamem smakuje też najmłodszym, co mogę osobiście potwierdzić. Moja córka potrafi zjeść ich naprawdę sporo, chociaż do szpinaku „solo” nie jest przekonana.
- Przygotowanie: 25 min
- Zapiekanie: 10-20 min
składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie mrożonego szpinaku liście
1 opakowanie sera feta (może być kremowy polski)
½ łyżeczki gałki muszkatołowej, czosnku suszonego, soli i pieprzu
sezam czarny i biały do posypania
1 małe jajko do posmarowania ciasta
przygotowanie:
- Szpinak uduś aż do wyparowania wody, dopraw gałką, czosnkiem, solą i pieprzem. Dodaj pokruszoną fetę, możesz pokruszyć ją w rękach, widelcem lub posiekać byle jak.
- Rozwiń ciasto francuskie. Pokrój wzdłuż na długie pasy, z przeciętnego prostokątnego ciasta prawdopodobnie wyjdą ci 4 pasy po ok 10 cm. Farsz szpinakowy rozłóż w wąskich pasach równomiernie, tak aby wszystko równo rozdzielić.
- Zawiń farsz w ruloniki, zamykając ciastem. Ruloniki posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp kolorowym sezamem. Pokrój ruloniki na kawałki o długości ok 4-5 cm. Każdemu z nich na górnej części ciasta zrób 2-3 nacięcia. Przełóż kawałeczki na papier do pieczenia na blachę, zachowując ok 2 cm odległości pomiędzy kawałkami.
- Piecz 10-15 min w temperaturze 190-200 stopni na termoobiegu. Zobacz po 10 min czy góra jest przypieczona. Jeśli nie to dopiecz kolejne 5 min.
Podawaj na ciepło lub na zimno. Solo lub z barszczem czerwonym we wszystkich wersjach smakują wspaniale.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.