pieczone pomidroki cherry
To jedna z najprostszych przystawek. Jest bardzo wdzięcznym składnikiem wielu potraw. Możesz je zjadać samodzielnie, miksować do pomidorowej, smażyć na niej jajka, kłaść na kanapki, grzanki, do pizzy, makarony, mięsa, sera lub sałatek. Na dodatek dobrze się przechowuje w lodówce, planując robienie ich na zapas w większej ilości użyj po prostu więcej oleju, wtedy można je przełożyć do słoika, zalać olejem i przechowywać w lodowce wiele tygodni, wyjmując tylko tyle ile potrzebne jest do danej potrawy.
- Przygotowanie: 5 min
- Zapiekanie: 25-35 min
składniki:
250 g pomidorków cherry, mogą być różnokolorowe
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku w łupinkach
szczypta gruboziarnistej soli
opcjonalnie kilka łodyżek tymianku
przygotowanie:
- Do żaroodpornego naczynia wsyp pomidorki, zalej je oliwą, dodaj czosnek w całości, połóż na wierz tymianek, posyp solą i zapiekaj w piekarniku w temp 200 st, przez ok 25-35 min.
Zobacz jak można je użyć na kanapkach: przepis na kanapki z fetą, szpinakiem i pieczonymi pomidorkami.
trik
Aby nie grzać piekarnika tylko w tym celu, warto sobie zaplanować użycie ich z wyprzedzeniem i przy okazji innych zapiekanek wrzucić je na dolną płytę piekarnika.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.