Pieczone pomidorki cherry

pieczone pomidroki cherry

To jedna z najprostszych przystawek. Jest bardzo wdzięcznym składnikiem wielu potraw. Możesz je zjadać samodzielnie, miksować do pomidorowej, smażyć na niej jajka, kłaść na kanapki, grzanki, do pizzy, makarony, mięsa, sera lub sałatek. Na dodatek dobrze się przechowuje w lodówce, planując robienie ich na zapas w większej ilości użyj po prostu więcej oleju, wtedy można je przełożyć do słoika, zalać olejem i przechowywać w lodowce wiele tygodni, wyjmując tylko tyle ile potrzebne jest do danej potrawy.

składniki:

250 g pomidorków cherry, mogą być różnokolorowe

1/3 szklanki oliwy z oliwek

2 ząbki  czosnku w łupinkach

szczypta gruboziarnistej soli

opcjonalnie kilka łodyżek tymianku

przygotowanie:

Zobacz jak można je użyć na kanapkach: przepis na kanapki z fetą, szpinakiem i pieczonymi pomidorkami.

trik

Aby nie grzać piekarnika tylko w tym celu, warto sobie zaplanować użycie ich z wyprzedzeniem i przy okazji innych zapiekanek wrzucić je na dolną płytę piekarnika.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.