Polędwiczki w whisky
Lubię przygotowywać polędwiczki wieprzowe. Po pierwsze pojedyncza polędwica jest dla mojej rodziny idealną porcją. Być może moja sympatia do tego mięsa wynika z jego krótkiego czasu wymagającego na obróbkę, faktycznie w 20 minut potrafię z tego mięsa zrobić dowolny obiad.
Polędwiczki w whisky potrawa w gęstym śmietanowym sosie, dosyć kaloryczna, z lekką nutą wędzoną, którą nadaje niewielka ilość alkoholu wlana do mięsa. Nie ma się czego bać, alkohol pod wpływem temperatury wyparowuje z potrawy, zostaje tylko aromat i posmak wędzonego drewna.
- Przygotowanie: 1,5 godziny
składniki:
1 polędwiczka
1 duże opakowanie śmietany kremówki (200 ml)
50 ml whisky
1 cebula szalotka
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka mąki pszennej (lub z cieciorki jeśli chcesz wersję bezglutenową)
przyprawy:
½ łyżeczki tymianku, papryki wędzonej, płatków suszonej papryki
sól, świeżo mielony kolorowy pieprz
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
natka z pietruszki do posypania
przygotowanie:
- Polędwicę umyj, oczyść z błonek, usuń wszystkie białe włókna. Pokrój na 1 cm kotlety. Ułóż je na desce – lekko sklep, możesz to zrobić nawet pięścią, nie musisz używać do tego żadnego sprzętu. Lekko oprósz świeżo mielonym pieprzem, solą, łyżką mąki. Przyklep dłonią, aby mąka się dobrze skleiła z mięsem.
- Na patelni rozgrzej olej, obsmaż delikatnie z jednej i drugiej strony kotleciki, dodaj posiekaną drobniutko szalotkę.
- Po zarumienieniu mięsa, wlej whisky i poczekaj aż odparuje. Następnie wlej śmietankę, w kubku po śmietanie wlej tyle samo wody, dodaj przyprawy i na małej mocy podduszaj jeszcze ok 30 min, od czasu do czasu mieszając oraz ewentualnie dolewając wody, tak aby na końcu otrzymać tyle sosu ile Ci pasuje do obiadu. Skosztuj, jeśli mięso jest jeszcze twarde przedłuż czas duszenia o kolejne 10-15 min.