Polędwiczki w whisky

Polędwiczki w whisky

Lubię przygotowywać polędwiczki wieprzowe. Po pierwsze pojedyncza polędwica jest dla mojej rodziny idealną porcją. Być może moja sympatia do tego mięsa wynika z jego krótkiego czasu wymagającego na obróbkę, faktycznie w 20 minut potrafię z tego mięsa zrobić dowolny obiad.

Polędwiczki w whisky potrawa w gęstym śmietanowym sosie, dosyć kaloryczna, z lekką nutą wędzoną, którą nadaje niewielka ilość alkoholu wlana do mięsa. Nie ma się czego bać, alkohol pod wpływem temperatury wyparowuje z potrawy, zostaje tylko aromat i posmak wędzonego drewna.

składniki:

1 polędwiczka

1 duże opakowanie śmietany kremówki (200 ml)

50 ml whisky

1 cebula szalotka

3 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka mąki pszennej (lub z cieciorki jeśli chcesz wersję bezglutenową)

przyprawy: 

½ łyżeczki tymianku, papryki wędzonej, płatków suszonej papryki

sól, świeżo mielony kolorowy pieprz

2 liście laurowe

4 ziela angielskie

natka z pietruszki do posypania

przygotowanie:

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować