Pork stew czyli gulasz jednogarnkowy

Pork stew czyli gulasz jednogarnkowy

Uwielbiam dania jednogarnkowe, szczególnie lubię czytać o takich daniach w kuchni angielskiej. Wyspiarski, ostry klimat od pokoleń wymusza takie posiłki, które sycą, są rozgrzewające, mięsne, pożywne, łatwe w przygotowaniu i odgrzewaniu, dzięki temu doskonale się też nadają do zimowych lunch boxów. W przepisie brytyjskim częściej spotkasz wołowinę, w Polsce wszechobecna wieprzowina jest tańsza i częściej dostępna, w związku z tym złamałam przepis i zmieniłam rodzaj mięsa, mam nadzieję, że bez szkody dla smaku potrawy. Oto angielski klasyk: the best pork stew.

składniki:

0,5 kg szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę

15 cm białej części pora

2 duże marchewki pokrojone w 1cm talarki

kilka niewielkich ziemniaków pokrojonych w spora kostkę

1 filiżanka mrożonego zielonego groszku

2 garście świeżego szpinaku

½ łyżeczki soli, pieprzu, wędzonej papryki,

1 spory posiekany ząbek czosnku

oliwa z oliwek

1 eko kostka rosołowa wołowa

1 kopiata łyżka przecieru pomidorowego

1 łyżeczka tymianku

½ łyżeczki suszonego rozmarynu

2 szklanki wody

2 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

*opcjonalnie, jeśli lubisz zawiesiste, kremowe sosy: zagęść sos 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z ½ filiżanki zimnej wody.

przygotowanie:

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować