Pork stew czyli gulasz jednogarnkowy
Uwielbiam dania jednogarnkowe, szczególnie lubię czytać o takich daniach w kuchni angielskiej. Wyspiarski, ostry klimat od pokoleń wymusza takie posiłki, które sycą, są rozgrzewające, mięsne, pożywne, łatwe w przygotowaniu i odgrzewaniu, dzięki temu doskonale się też nadają do zimowych lunch boxów. W przepisie brytyjskim częściej spotkasz wołowinę, w Polsce wszechobecna wieprzowina jest tańsza i częściej dostępna, w związku z tym złamałam przepis i zmieniłam rodzaj mięsa, mam nadzieję, że bez szkody dla smaku potrawy. Oto angielski klasyk: the best pork stew.
- Przygotowanie: 15 min
- Gotowanie: 50 min
- 4 porcje
składniki:
0,5 kg szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę
15 cm białej części pora
2 duże marchewki pokrojone w 1cm talarki
kilka niewielkich ziemniaków pokrojonych w spora kostkę
1 filiżanka mrożonego zielonego groszku
2 garście świeżego szpinaku
½ łyżeczki soli, pieprzu, wędzonej papryki,
1 spory posiekany ząbek czosnku
oliwa z oliwek
1 eko kostka rosołowa wołowa
1 kopiata łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka tymianku
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
2 szklanki wody
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
*opcjonalnie, jeśli lubisz zawiesiste, kremowe sosy: zagęść sos 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z ½ filiżanki zimnej wody.
przygotowanie:
- Pokrój pora na ćwiartki, zesmaż wraz z czosnkiem na oliwie z oliwek. Dodaj pokrojoną w kostkę wieprzowinę, przesmaż mięso z każdej strony.
- Po kilku minutach dolej wody, dodaj marchewkę, ziemniaki i kostkę rosołową, dodaj wszystkie przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, paprykę, przecier pomidorowy, tymianek, rozmaryn) i duś na małym ogniu ok 30-50 min. Jeśli woda wyparuje, dolewaj znowu. Gulasz będzie gotowy, kiedy wszystkie składniki będą miękkie.