Sałatka Mango z Ogórkiem, Chili i Imbirem
Orzeźwiający przepis nie tylko na lato
Orzeźwiająca i pikantna sałatka z mango, ogórka, chili i imbiru to idealna propozycja na lato. Ta egzotyczna sałatka sprawi, że twoje kubki smakowe eksplodują dzięki połączeniu kwaśnych, ostrych, słodkich i słonych smaków. Idealnie pasuje do dań z drobiu, ryb oraz potraw z grilla. Smakuje też doskonale podana solo.
- Przygotowanie: 20 min
- Warto poczekać, najlepiej smakuje po kilku godzinach
składniki:
1 mango, najlepiej niezbyt dojrzałe aby nadal dało się je kroić w kostkę
1 średni ogórek szklarniowy lub 2-3 ogórki gruntowe
1 mała czerwona cebula (około 3 cm średnicy)
1 awokado
1 świeża czerwona lub zielona papryczka chili (ilość wg preferencji)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry (polecam kolendrę dla intensywniejszego smaku)
2 cienkie plasterki obranego imbiru bardzo drobno posiekanego
2 łyżki oleju rzepakowego lub innego o neutralnym smaku
1 łyżka soku z limonki
sól morska, pieprz kolorowy
przygotowanie:
- Mango obierz i pokrój w kostkę.
- Awokado, ogórek i cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Natkę pietruszki lub kolendrę drobno posiekaj. Papryczkę chili i imbir drobno posiekaj.
- W miseczce wymieszaj olej rzepakowy, sok z limonki, sól morską i kolorowy pieprz.
- Wymieszaj pokrojone mango, ogórek, cebulę, awokado, natkę pietruszki (lub kolendrę), chili i imbir w dużej misce.
- Dodaj przygotowany sos i dokładnie wymieszaj.
Odstaw sałatkę na kilka minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Ta sałatka smakuje najlepiej po kilku godzinach w lodówce, gdy mango i ogórek puszczą soki, a wszystkie smaki się połączą. Idealna na imprezy, najlepiej przygotować większą ilość, aby cieszyć się nią także następnego dnia.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis zobacz sałatkę z borówkami amerykańskimi kliknij tutaj
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.