Mazurek czekoladowo-różany

mazurak

Wielkanocny mazurek
czekoladowo-różany

Przepyszny wielkanocny, głęboko czekoladowy, z aromatem konfitury różanej.  Jak na mazurek, wyjątkowo mało słodki 😉 Musicie spróbować!

Przepis jest odpowiedni do formy o wymiarach około 25 x 35 cm. Jeżeli używasz foremki o innych wymiarach – przekalkuluj odpowiednio ilości składników.

składniki:

CIASTO KRUCHE:

  • 350 g mąki
  • 200 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (12%) lub jogurtu greckiego (10%)

NA WIERZCH MAZURKA BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ:

  • 200 g konfitury z płatków róży
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 250 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
  • 200 ml słodkiej śmietanki (30% lub 36%)
  • 100 g sucharków

Przygotowanie:

Płaski rondel umieść w kąpieli wodnej i umieść w nim czekoladę połamaną na małe kawałki, dodaj śmietanę. Podgrzewaj do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej masy śmietanowo-czekoladowej.

trik

Wierzch mazurka możesz udekorować kandyzowanymi płatkami róży, pistacjami i migdałami.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować