Sałatka z pęczaku i suszonych pomidorów
Uwielbiam sałatki na bazie kaszy, świetnie smakują na ciepło jedzone na kolację, a resztki zawsze chętnie pakujemy do lunchboxa i zjadamy w pracy na zimno. Superzdrowe i pożywne, nie wymagają za dużo koncentracji, po prostu mieszasz i gotowe.
- Przygotowanie: 35-40 min
składniki:
1 szklanka kaszy pęczak
1 mała puszka kukurydzy lub jedna ugotowana kolba
10 suszonych pomidorków z oleju
½ cukinii
½ papryki czerwonej
garść posiekanego koperku
oliwa
dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
sól, pieprz do smaku
przygotowanie:
- Wypłucz kaszę, zagotuj wodę z łyżeczka soli i kapka oleju. Ugotuj kaszę pęczak zgodnie z informacją na opakowaniu, kosztuj, być może po 30 minutach będzie już miękka.
- W między czasie pokrój w kostkę paprykę i cukinię, zesmaż al dente, wrzuć do miski. Pokrój suszone pomidorki, koperek wrzuć do miski. Dodaj kukurydzę.
- Odcedź kaszę, jeśli jesz na ciepło, nie przelewaj jej zimną wodą.
- Przygotuj dressing: Sok z cytryny wlej do słoiczka, dodaj sól, pieprz i delikatnie olej. Zakręć słoik i energicznie wymieszaj. Zalej gorącą kaszę, dresing powinien szybko się wchłonąć. Wymieszaj sałatkę i smacznego.
DRUKUJ
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.