Smażona kapusta piekińska
czyli idealne danie azjatyckie zero waste
Do tego przepisu możesz użyć każdej kapusty pekińskiej, bok choi lub sałaty rzymskiej. Ja znalazłam uroczą fioletową kapustę pekińską, która do tego przepisu wygląda doskonale, ale Ty użyj jaką udało Ci się kupić. To dobry przepis na wykorzystanie kapusty jeśli do innej potrawy zużyłaś kilka liści a został Ci środek i nie bardzo masz pomysł co możesz z nim zrobić. Idealnie smakuje z miską ryżu. Zero waste!
- Przygotowanie: 15 min
składniki:
1 mała główka kapusty pekińskiej
3-4 łyżki oleju
Sól, chilli
2 ząbki czosnku
2 cebulki dymki lub młode pory
Sos ziołowy:
1 granat
1 kubek świeżych ziół: kolendry, szczypiorku, pietruszki, koperku, tymianku, mięty – co masz w domu.
1 ząbek czosnku
1 filiżanka oliwy z oliwek
skórka z cytryny starta
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu jabłkowego
½ łyżeczki soli i świeżo mielonego pieprzu oraz płatków chilli (opcjonalnie)
przygotowanie:
- Umyj dokładnie kapustę, delikatnie rozchylając liście, ale ich nie odrywając. Najlepiej zrobić to mocnym strumieniem bieżącej wody. Przekrój na pół a następnie na ćwiartki.
- Pokrój w plasterki czosnek i w długie paski pora lub dymkę. Na patelni lub w woku rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć poszatkowany czosnek i cebulę i pilnuj mieszając aż zrobi się brązowy, ale nie spalony. Wyjmij wszystko na talerzyk.
- Na ten sam olej włóż delikatnie kapustę i obciąż ją np. talerzem tak aby biała część przylegała do patelni i przyrumieniła się na złoto. Jeśli masz pokrojoną kapustę na ćwiartki, w połowie smażenia obróć aby wszystkie strony było złociste.
- Podawaj polany sosem ziołowym. Doskonale smakuje z ryżem basmatti.
sos ziołowy:
Weź zioła, które masz w domu. Za każdym razem sos może smakować nieco inaczej w zależności od mieszanki. Posiekaj drobno zioła.
Obierz ząbek czosnku, zetrzyj skórkę z dobrze umytej cytryny a potem wyciśnij sok, dodaj resztę składników.
Obierz granat i wyjmij ziarenka (jak to zrobić przeczytasz tutaj).
Wszystkie elementy wymieszaj. Sos przechowuj do kilku dni w lodówce.
Jeśli nie możesz jeść czosnku – pomiń ten składnik.
Taki sos idealnie sprawdzi się w innych potrawach lub jako dressing do sałaty.
Inne przepisy z użyciem tego sosu – kliknij tutaj.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.