Ekspresowe bananowe placuszki

Ekspresowe bananowe placuszki

Kiedy zabraknie Ci rano chleba na dziecięce kanapki, albo wiesz, że potrzebują dostać zastrzyk węglowodanów który pomoże im wytrwać rano w szkole to przepis, który zdążysz ogarnąć nawet w porannym chaosie. Drugi z powodów, dla których warto zapamiętać ten przepis jest chyba jeszcze częstszy. Każdy z nas przynajmniej raz zastanawiał się co ma na miłość boską zrobić z tymi przejrzałymi bananami, których nikt w porę nie zjadł. Podpowiadam: oprócz chleba bananowego, koktajlu, zamrożenia na lody, dodania do owsianki czy jaglanki, wrzucenia jako tajemny składnik do brownie można właśnie wmieszać je w placuszki.

składniki, porcja na ok. 7 małych placuszków:

1 duże ekologiczne jajko

1 kopiata łyżka maki pszennej

2 łyżki mleka lub jogurtu naturalnego

1 łyżeczka miodu

½ łyżeczki proszku do pieczenia

2 dojrzale banany 

1 łyżka borówek amerykańskich (opcjonalnie)

szczypta cynamonu i soli

cukier puder do posypania lub miód do polania (opcjonalnie)

1-2 łyżki rafinowanego oleju kokosowego do smażenia

przygotowanie:

To bardzo ważne, ponieważ wtedy placuszki ładnie rosną na patelni, nie są spalone z zewnątrz, a surowe w środku. Na talerzu posyp resztą borówek i ewentualnie polej miodem, jeśli nie są dla Twoich maluchów wystarczająco słodkie.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować