Najszybszy przepis świata na boczniaki w stylu azjatyckim
No prościej się nie da!
5 podstawowych składników, wystarczy zamieszać i usmażyć. Bez czekania, bez marynowania. Wspaniała słodko ostra wersja grzybów, idealnie zastąpi mięso podczas obiadu, kiedy masz tylko kilka minut. Obiecuję zanim ugotuje się ryż, boczniaki usmażone będą czekać już na talerzu.
- Przygotowanie: 5 min
- Smażenie: 5-7 min
składniki:
boczniaki dowolna ilość, (ale radzę Ci zrób więcej, bo i tak znikną z talerza w kilka minut)
łyżka sosu hoisin lub teriyaki (weź co masz w domu, wg mnie oba sosy wspaniale pasują)
szczypta chilli (lub sos sriracha)
łyżeczka sosu sojowego
olej rzepakowy do smażenia
opcjonalnie zielone zioła do posypania (jeśli masz: cebulkę, szczypiorek, pietruszkę lub kolendrę)
przygotowanie:
- Umyj boczniaki i odetnij ogonki. Wymieszaj grzyby z sosem hoisin i sojowym, wrzuć na olej na patelnię i smaż z każdej strony na brązowo. Pod koniec posyp chilli. Opcjonalnie możesz posypać szczypiorkiem, cebulką, pietruszką lub kolendrą. Oszalejecie - proste, boskie w smaku i vege!
- Do takich boczniaków doskonale pasuje ryż i surówka.
DRUKUJ
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.