mazurek pomarańczowy
nr 1 świątecznych wypieków
Uwielbiam dodawanie pomarańczy i cytryn do wypieków. Wszystko z nimi wspaniale pachnie a dodatkowo na lekko goryczkowy smak, który niezwykle cenię w słodkich wypiekach. Jeśli uda Ci się znaleźć ekologiczne, niewoskowane cytrusy, od razu spróbuj z nimi coś upiec. Na moim blogu znajdziesz ucierane ciasto z pomarańczami. Dzisiaj zachęcam Cię do spróbowania mazurka pomarańczowego, który urzekł najpierw moją mamę a potem mnie i w ten sposób, co roku od ponad 10 lat na wielkanocnym stole pojawia się wypiek, który co prawda podrasowałam względem oryginalnego przepisu, ale nadal jest obłędny kolorystycznie i znika niezwykle szybko z wielkanocnych talerzy.
składniki:
-
Przygotowanie: ok 2h lub trochę wiecej
Pieczenie: 30 min
KRUCHE CIASTO:
350 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
szczypta soli
200 g masła, schłodzonego
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka
KONFITURA POMARAŃCZOWA:
6 pomarańczy
2 cytryny
300 g cukru + 100 g dodatkowo
Do ozdoby możesz użyć płatków migdałowych, suszonej żurawiny i moreli.
Przygotowanie:
- Ciasto: W misie miksera umieść mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier puder i cukier waniliowy. Zagnieć do uzyskania konsystencji przypominającej mokry piasek. Dodaj żółtka i wyrób szybko na gładkie ciasto. Ciasto lekko spłaszcz, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30-40 minut, aby się schłodziło.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na do ulubionej foremki, może to być prostokąt ok. 20×30 cm, możesz też zrobić kształt owalu przypominającego jajko – wszystko zależy od Twojej wyobraźni.
Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwaj widelcem i schłodź ponownie, przez 30 minut. Wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz około 30 minut, do uzyskania złotego koloru. Odstaw do ostudzenia.
- Konfitura: Owoce umyj dokładnie w ciepłej wodzie szorując szczoteczką, jeśli nie masz pewności czy nie są woskowane, możesz sparzyć je wrzątkiem. Z jednej pomarańczy wykuj ze środka 4-5 plasterków. Odłóż je. Resztę obierz ze skórek i dokładnie pozbądź się białego albedo i pestek. Pomarańcze i cytryny pokrój na cząstki i razem ze skórką zblenduj na gładką masę. Masę owocową przełóż do garnka, w którym masz pewność, że się nie przypalą, zasyp 300 g cukru i smaż na małej mocy często czas mieszając, aż konfitura zgęstnieje i stanie się szklista. Zdejmij z ognia. Osobno do oddzielnego rondelka włóż plasterki pomarańczy, zasyp 100 g cukru oraz 3/4 szklanki wody. Płyn powinien przykryć plasterki. Na małym ogniu gotuj w syropie pomarańcze ok 1h.
Na ostudzony, upieczony kruchy spod ułóż jeszcze ciepła konfiturę i równo rozsmaruj. Na wierzch ozdób odsączonymi plastrami pomarańczy i płatkami migdałowymi tworząc wzorek jaki Ci w duszy gra.