Retro jajka faszerowane pieczarkami

Retro jajka
faszerowane pieczarkami

To zdecydowanie moje najukochańsze jajka. Przepis mojej babci, być może nawet starszy. Takie jajka pojawiały się u nas na Wielkanoc ale też czasami przy okazji szalonych domówek w latach 80-90 tych. I choć z przepisu skorzysta każda babcia, to gwarantuję, że to hiperproste połączenie zasmakuje każdemu.

składniki:

1

6 jajek (możesz dać ile chcesz i zmniejszyć lub zwiększyć inne składniki, dla mnie 12 połówek to minimum, żeby się nimi nacieszyć)

6 pieczarek

1 łyżeczka masła

1 łyżka majonezu Kieleckiego

sól, pieprz

do ozdoby opcjonalnie:

pietruszka, koperek, rzodkiewka, sałata, szczypiorek

Przygotowanie:

Jajka ugotuj 10 min w osolonej wodzie. Dzięki temu podczas obierania skorupka łatwo odejdzie od jaja. Ostudź je całkowicie pod zimną wodą.

trik

Te jajka szybko obsychają, jeśli chcesz je przygotować wcześniej, naszykuj sobie ugotowane jajka i przesmażone pieczarki a przed samym podaniem zrób pastę i nałóż na białka.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować