jajka sadzone z awokado
z pikantnymi pomidorkami
Przepis idealny na weekendowy brunch. Jeśli nie podasz do tego chleba mogą go jeść również osoby na diecie keto. Coraz więcej przepisów łączy awokado na ciepło z jajkiem. Chociaż nie wydaje się to super oczywistym połączeniem (szczególnie dziwne było dla mnie początkowo awokado na ciepło), to okazuje się, że pasują idealnie, a ciepłe awokado jest jeszcze bardziej aksamitne w smaku i staje się doskonałym tłem pod pikantniejsze lub bardziej słone dodatki.
- Przygotowanie: 15 min
składniki:
Porcja dla 2 osób:
1 awokado
2 garście pomidorków koktajlowych lub 2 duże pomidory
sól i pieprz
½ łyżeczki harissy lub jeśli nie masz weź pieprz cayenne, ostra paprykę lub chilli
4 jajka
1 łyżka oliwy z oliwek
świeża kolendra lub bazylia (opcjonalnie)
przygotowanie:
- Pomidorki przekrój na połówki lub duże na kawałki i podduś na oliwie na patelni. Dodaj sól, harissę lub chilli i duś aż pomidory będą się rozpadać.
- Umyj awokado, pokrój je w ósemki. Rozłóż kawałki na pomidorach, a pomiędzy nimi wbij cztery jajka.
- Przykryj patelnię pokrywką i smaż krótko, aż białko się zetnie, a żółtko zostanie płynne. Przed podaniem posyp ziołami.
- Sztos!
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.