Bułgarski tarator

chłodnik tarator
bułgarski przysmak

Tarator to tradycyjny bułgarski chłodnik przyrządzony z ogórków, czosnku i orzechów włoskich na bazie bałkańskiego jogurtu. Jest to ulubione danie Bułgarów w upalne dni, serwowane jako przystawka lub pomiędzy posiłkami. Niekiedy podawane w szklance i spożywane z kieliszkiem rakii!

Jogurty na Bałkanach są bardziej kwaśne, bogate w naturalne, zdrowe bakterie, biorąc pod uwagę nabiał, który obecnie mamy w Polsce, możesz do tego przepisu użyć kefiru lub zsiadłego mleka, uzyskasz dzięki temu bardziej „autentyczny” smak chłodnika.

Zapewne zastanawiasz się czym różni się tarator od greckiego sosu tzatziki. W zasadzie składniki są podobne z wyjątkiem orzechów włoskim w wersji bułgarskiej. Oba te sosy/chłodniki są nieocenionym źródłem probiotyków, witamin i naturalnych antybiotyków. Warto więc przynajmniej raz na tydzień, kiedy temperatura jest zbyt wysoka na ciężki posiłek przygotować tarator i zjeść go np. z ziemniakami jako pełnowartościowy, super zdrowy i tani posiłek.

składniki:

2 ogórki (ok. 500 g)

500 g kefiru lub jogurtu naturalnego (najlepiej bałkańskiego lub greckiego)

1-2 ząbki czosnku,

garść posiekanych orzechów włoskich

1/2 pęczka koperku

1 – 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub cebulki dymki

1-2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Dodaj jogurt, rozgnieciony czosnek, posiekany koperek, orzechy posiekane byle jak, oliwę i dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj wszystkie składniki razem.

trik

Tarator najlepiej smakuje gdy go schłodzimy w lodówce lub można go podać z kostkami lodu. Ja uwielbiam połączenie ciepłych młodych ziemniaków, jajka na twardo i tarator. To dla mnie kwintesencja wakacji i na takim posiłku mogę funkcjonować przez całe lato.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować