jak zorganizować imprezę dla 20 osób
i nie oszaleć
Komunia, urodziny, chrzciny, rocznica ślubu, obrona magisterska lub święta, bez względu na okazję, zdarza się od czasu do czasu, że zapraszasz do siebie większą grupę ludzi. O ile na imprezie przyjaciele wybaczą Ci paluszki i chipsy, byleby alkohol był dobrze schłodzony, to rodzinny obiad to już kompletnie inny kaliber
Ja mam to szczęście, że posiadam wieloletnią praktykę w tych rodzinnych spotkaniach i dzisiaj chciałam podzielić się z Tobą kilkoma wskazówkami, które pozwolą Ci ogarnąć całą logistykę z uśmiechem na twarzy, a nawet usiąść z gośćmi zamiast spędzić ten dzień biegając w popłochu po kuchni. Niemożliwe? Przekonaj się czytając dalej…
- Dobry plan to podstawa.
Nie obędzie się bez porządnej rozpiski planu. Zacznij planowanie przynajmniej kilka dni wcześniej.
Musisz przemyśleć listę i harmonogram zakupów, aby w ostatnim momencie nie zabrakło Ci głównego składnika, ale też plan rozmieszczenia gości, sprzątanie pomieszczeń, logistykę wydawania potraw, żeby wszystkie te dania, które mają być ciepłe faktycznie nimi były, aż po takie szczegóły jak rodzaje diet lub alergii u Twoich gości. Obecność wegetarianina wcale nie jest już taka wyjątkowa, a okazuje się problematyczna, jeśli do zaoferowania osobie wege podczas obiadu zostaną Ci jedynie ziemniaki.
- Zaplanuj Menu
Najważniejszą rzeczą zanim zaczniesz planować menu jest dopytanie się gości czy cierpią na jakieś alergie lub czy są na jakiejś diecie. Tutaj kluczowa będzie informacja o diecie wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej. Nie zostawiajmy tego na później lub na „jakośtobedzie”, ale uszanujmy wymagania naszych gości i uwzględnijmy jedną z potraw w kategorii przystawka lub zupa, 2 danie i deser. Może nie będzie zbyt dużego wyboru dla nich ale nie wyjdą głodni. Z doświadczenia wiem, że osoby „wszystkojedzące” chętnie spróbują innych potraw, więc przygotuj się na kilka porcji więcej. Policz też dzieci i jeśli jest ich dominująca ilość zastanów się nad stworzeniem osobnej przestrzeni do siedzenia dla nich oraz osobnego, uproszczonego menu.
- Zrób porządną listę zakupów
Mając wymyślone menu, ilość gości i ich diety możesz przygotować listę zakupów. Jeśli gości jest ponad 10, warto podzielić sobie zakupy na te, które zostawisz bez lodówki kilka dni, nie wymagające chłodzenia oraz na produkty świeże, które musisz upchać w lodówce. Te kup naprawdę w ostatnim momencie, rano lub dzień wcześniej. Pamiętaj o napojach takich z procentami i bez. Zaopatrz się w kawę, mleko i cukier nawet jeśli samemu jej w ten sposób nie pijasz.
- Miejsce dla wszystkich
Zastanów się czy masz na tyle miejsca, aby wszyscy usiedli. Jeśli nie, to co potrzebujesz i od kogo możesz pożyczyć na ten dzień dodatkowe krzesła lub stół. Nie przejmuj się, że będzie ciasno. Twój dom to nie restauracja. Goście przyszli tu z innego powodu i nie będą wymagać 5 gwiazdkowego serwisu. Stwórz atmosferę ‘miłego ścisku’, rodzinnych rozmów, nie zauważą, że część z nich siedzi na krzesłach nie od kompletu, a pod obrusem kryje się stół niewiadomego pochodzenia.
- Punktualność gości
Ważne aby wszyscy goście wiedzieli dokładnie, o której mają przyjść. Unikniesz wtedy dodatkowego zamieszania jakim jest nagłe odgrzewanie zupy, kiedy inny czekają już na drugie danie. Masz tylko 4 palniki i piekarnik i na nich musisz stworzyć wieloskładnikowy obiad. Weź zawsze pod uwagę kwadrans akademicki, a nawet 30 min. Bądź wtedy przygotowany/a z lekkimi przegryzkami na wzór francuskiego aperitif, oraz zaserwuj pierwszym gościom coś zimnego do picia. Mogą to być woda, soki lub wino. Nie baw się w kawę i herbatę chyba, że gość specjalnie o to poprosi. Ty w tym czasie wykorzystasz ten czas do dokończenia swoich zadań. Jeśli masz taką możliwość, nie sadzaj ich od razu do stołu, pozwól im pozwiedzać mieszkanie, usiąść na kanapie, postać na balkonie.
- Sprzątanie
Ale, że jak to…? A no tak, aby przejść do etapu karmienia gości warto mieć mieszkanie ogarnięte to tego stopnia, że nie będziesz drżeć jeśli ciocia po wizycie w łazience zagalopuje się do innego pokoju. Zaplanuj sprzątanie dzień wcześniej, a na godzinę przed przyjściem gości zerknij tylko i pochowaj drobne rzeczy, które same niespodziewanie wyszły z szafy.
- Deleguj obowiązki
Jeśli masz kogoś kto może Ci pomóc w tym wydarzeniu, wykorzystaj go. Masz do rozdania kilka zadań: sprzątanie, zakupy, obieranie składników, gotowanie, potwierdzanie gości itp. Jeśli jednak przygotowujesz wszystko samodzielnie, po prostu zacznij wcześniej, uwierz wszystko się uda jeśli to dobrze zaplanujesz. Nie traktuj tego zbyt ambicjonalnie, jeśli czegoś nie potrafisz zrobić, to kup, poproś o przyniesienie (babcie chętnie przyjdą ze swoim ciastem), poproś przyjaciółkę, aby Ci coś przygotowała. Goście na pewno bardziej docenią Twoją obecność niż kolejną surówkę.
- Akcesoria kuchenne
Pamiętaj o obrusie odpowiedniej wielkości, serwetkach oraz właściwej ilości sztućców, kieliszków, szklanek oraz talerzy. Przelicz ile masz gości i zobacz czy masz wystarczająco dużo garnków, salaterek i innych potrzebnych akcesoriów. Pamiętaj, że 5 litrowy garnek to około 16 porcji zupy. Więc jeśli Twoich gości jest więcej najlepiej ugotować dwa garnki zupy. Te akcesoria możesz przygotować ze sporym wyprzedzeniem.
- Wykorzystaj sprzęt kuchenny jakim dysponujesz
Tworząc menu weź pod uwagę to co posiadasz w domu. Zapewne masz na podstawowym wyposażeniu 4 palnikową kuchenkę, piekarnik z 2 poziomami, ręczny mikser, formy do zapiekania i być może szatkownicę do warzyw. To wystarczy, aby zrobić wspaniałe menu dla twoich gości.
- Serwowanie
Oprócz planu posiłków rozpisz sobie plan ich gotowania oraz serwowania. Załóżmy, że masz około 20 gości. Proponuję zrobić 2 zupy, uwzględniając diety-jedna „zwykła”, jedna np. wegetariańska, ponieważ i tak musisz zrobić 2 garnki 5 litrowe lub 5 i 3 litrowe. Zrób je z wyprzedzeniem i wstaw do lodówki. 30 min przed imprezą po prostu je wyjmij i zacznij podgrzewać. Drugie danie zrób podobnie, mięso przygotuj takie, które łatwo możesz podgrzać ale nie wysuszyć, np. lepiej wybrać mięso w sosie niż przez godzinę przed wydarzeniem smażyć kotlety. Prawdopodobnie do mięsa będziesz potrzebować ziemniaków lub kaszy i to faktycznie musisz ugotować świeże. Mając 4 palniki na dwóch już masz mięso i ziemniaki, proponuję wykorzystać jeszcze piekarnik a jako dodatki zrobić surówki. Te ostatnie możesz też przygotować na 2-3 godziny przed wydarzeniem i nie wymagają podgrzania i mieszania. Deser zaplanuj taki, który nie zdominuje Twojej lodówki. Pamiętaj, że i tak cała lodówka będzie pełna nadprogramowych artykułów spożywczych, więc nie pakuj się w torty z masą, jeśli profil imprezy tego nie wymaga. Najlepiej upiec coś dzień wcześniej, świetnie do tego nadają się ciasta ucierane, tarty, serniki lub szarlotka.
Pamiętaj o napojach, przygotuj wodę, soki, kawę oraz alkohol pasujący do jedzenia. Schłodź napoje tego wymagające wsadzając do lodówki już dzień wcześniej. Przygotuj też kostki lodu, zobacz czy nie zabrakło ci mleka, cukru i herbaty.
I pamiętaj najważniejszy jest dobry nastrój i uśmiech na twarzy. Pamiętaj aby kilkanaście minut przed gośćmi wygospodarować czas na chwilę dla siebie i domowników, żeby się przebrać, uczesać i sekundę ochłonąć.