Bezglutenowy makaron z tapioki z młodym groszkiem

Bezglutenowy makaron z tapioki
z młodym groszkiem

Makaron z tapioki w smaku bardzo podobny jest do makaronu sojowego. Idealny dla osób na diecie bezglutenowej, gdyż podobnie jak makaron ryżowy nie zawiera glutenu. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo wystarczy zalać go wrzątkiem, odczekać 1-2 minuty i sprawdzić, czy jest gotowy, po czym zlać zimną wodą bo lubi się sklejać.

W sklepach możecie go znaleźć na półce z daniami kuchni azjatyckiej. Występuje w kolorze białym lub tak jak w moim przepisie jest uroczo zielony.

składniki:

1 opakowanie makaronu z tapioki

10 cm pora

250 g młodych strączków zielonego groszku (możesz zamienić poza sezonem na filiżankę zielonego groszku)
mała wąska cukinia

mała czerwona papryka
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki soli i pieprz do smaku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
oliwa z oliwek

chilli i sos sojowy do smaku

2 łyżki ziaren sezamu

Przygotowanie:

Warzywa starannie umyj.

Por i czosnek drobno posiekaj.

Cukinię pokrój w długie, wąskie paski lub wystrugaj paski ze strugaczki do warzyw.

Paprykę pokrój w wąsie paski. 

Wymieszaj wszystko z ugotowanym makaronem, posyp sezamem, kolendrą i podawaj.

TRIK:

To danie doskonale smakuje z każdym azjatyckim makaronem.

Jeśli lubisz mocniejsze azjatyckie smaki zamień sos sojowy na sos rybny.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować