Bezglutenowy makaron z tapioki
z młodym groszkiem
Makaron z tapioki w smaku bardzo podobny jest do makaronu sojowego. Idealny dla osób na diecie bezglutenowej, gdyż podobnie jak makaron ryżowy nie zawiera glutenu. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo wystarczy zalać go wrzątkiem, odczekać 1-2 minuty i sprawdzić, czy jest gotowy, po czym zlać zimną wodą bo lubi się sklejać.
W sklepach możecie go znaleźć na półce z daniami kuchni azjatyckiej. Występuje w kolorze białym lub tak jak w moim przepisie jest uroczo zielony.
- Przygotowywanie 20-25 min
składniki:
1 opakowanie makaronu z tapioki
10 cm pora
250 g młodych strączków zielonego groszku (możesz zamienić poza sezonem na filiżankę zielonego groszku)
mała wąska cukinia
mała czerwona papryka
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki soli i pieprz do smaku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
oliwa z oliwek
chilli i sos sojowy do smaku
2 łyżki ziaren sezamu
Przygotowanie:
- Makaron z tapioki przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Warzywa starannie umyj.
Por i czosnek drobno posiekaj.
Cukinię pokrój w długie, wąskie paski lub wystrugaj paski ze strugaczki do warzyw.
Paprykę pokrój w wąsie paski.
- Rozgrzej patelnię, na oliwie podsmaż warzywa, por i czosnek do momentu, kiedy będą jeszcze chrupiące ale już nie surowe. Dodaj przyprawy, chili oraz sos sojowy.
Wymieszaj wszystko z ugotowanym makaronem, posyp sezamem, kolendrą i podawaj.
TRIK:
To danie doskonale smakuje z każdym azjatyckim makaronem.
Jeśli lubisz mocniejsze azjatyckie smaki zamień sos sojowy na sos rybny.