Bezglutenowe placki z cukinii z koperkiem 

Bezglutenowe placki
z cukini z koperkiem

Placki z cukinii z koperkiem to danie pewniak dla całej rodziny. Ja najbardziej lubię takie, w których jest niewiele mąki, ale aby dały się usmażyć trzeba uzbroić się w cierpliwość i mocno odsączyć z wody cukinię. Najbardziej lubię mieszać cukinię z mąką z cieciorki, wychodzi nam wtedy wersja bezglutenowa, o lekko orzechowym posmaku. Ty możesz użyć innej mąki wyjdzie też ok z pszennej czy orkiszowej.

składniki:

2 średnie cukinie (ok. 500 g)

1 spory ząbek czosnku

2 jajka

3 łyżki mąki z cieciorki (ilość umowna)

2-3 łyżki posiekanego koperku

łyżeczka soli

świeżo mielony pieprz do smaku

olej do smażenia słonecznikowy, rzepakowy lub kokosowy

Przygotowanie:

Po tym czasie cukinię dobrze odcisnąć z nadmiaru wody, odlać ją.

Do tak przygotowanej cukinii dodać jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek oraz mąkę (jej ilość zależy od konsystencji masy).

Całość wymieszać, doprawić do smaku pieprzem.

trik

Świetnie smakują z jogurtem naturalnym, buraczanym hummusem, bułgarskim tarator (przepis tutaj) lub bardziej dekadencko z łyżką tłustej śmietany.


DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować