Bezglutenowe placki
z cukini z koperkiem
Placki z cukinii z koperkiem to danie pewniak dla całej rodziny. Ja najbardziej lubię takie, w których jest niewiele mąki, ale aby dały się usmażyć trzeba uzbroić się w cierpliwość i mocno odsączyć z wody cukinię. Najbardziej lubię mieszać cukinię z mąką z cieciorki, wychodzi nam wtedy wersja bezglutenowa, o lekko orzechowym posmaku. Ty możesz użyć innej mąki wyjdzie też ok z pszennej czy orkiszowej.
- Przygotowanie 15 min Oczekiwanie na odsączenie: minimum godzinę a nawet całą noc
składniki:
2 średnie cukinie (ok. 500 g)
1 spory ząbek czosnku
2 jajka
3 łyżki mąki z cieciorki (ilość umowna)
2-3 łyżki posiekanego koperku
łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz do smaku
olej do smażenia słonecznikowy, rzepakowy lub kokosowy
Przygotowanie:
- Cukinie umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zasypać kopiatą łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na sitku na minimum godzinę. Ja często ścieram cukinię dzień wcześniej, solę i zostawiam. Przez noc cukinia odda sporo wody i dzięki temu placki nie wchłoną tyle mąki. Ale Jeśli się spieszysz, ale to bardzo spieszysz to poczekaj choćby godzinę, najwyżej dodasz więcej mąki.
Po tym czasie cukinię dobrze odcisnąć z nadmiaru wody, odlać ją.
Do tak przygotowanej cukinii dodać jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek oraz mąkę (jej ilość zależy od konsystencji masy).
Całość wymieszać, doprawić do smaku pieprzem.
- Placki z cukinii smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju przez kilka minut, przewracać na drugą stronę dopiero wtedy, gdy placek będzie już złocisty i dobrze usmażony. Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
trik
Świetnie smakują z jogurtem naturalnym, buraczanym hummusem, bułgarskim tarator (przepis tutaj) lub bardziej dekadencko z łyżką tłustej śmietany.