Sałatka z jarmużem i z sosem tahini
i solonymi migdałami
Pieczone, słodkawe warzywa, sos tahini i słone orzechy – to super kombinacja smaków.
Pod względem kolorów sałatka to prawdziwa bomba: czerwona cebula, pomarańczowy batat i marchewka, zielony jarmuż, złociste migdały w kurkumie – zaskoczy każdego komu zaserwujesz tą słoneczną sałatkę.
Na dodatek jest prosta w wykonaniu, krojenie zajmie chwilę, a większość zrobi za ciebie piekarnik.
- Przygotowanie: 40 min
składniki:
2 marchewki
1 spora garść jarmużu
½ batata
2 czerwone cebule
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki migdałów
oliwa z oliwek
½ łyżeczki wędzonej papryki
sól, pieprz, szczypta cukru, szczypta kurkumy
sos tahini:
1-2 łyżki pasty tahini
1-2 łyżki wody
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy, lub klonowego
4 łyżki oleju rzepakowego, słonecznikowego lub arachidowego
¼ łyżeczki soli, pieprzu
½ łyżeczki harissy lub kuminu
Przygotowanie:
Marchewkę obierz, pokrój na skośne plastry.
Bataty obierz, pokrój w kostkę.
Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki.
- Wszystkie warzywa ułóż w naczyniu do zapiekania, polej oliwą, szczyptą soli, pieprzu oraz cukru i piecz 25-30 min. Powinny być al dente.
- W między czasie umyj i porwij jarmuż. Wyrzuć łodygi, a liście sparz wrzątkiem.
- Ziarna migdałów i słonecznika podpraż na patelni, dodaj oliwę, paprykę, kurkumę, sól i pieprz.
Na półmisku ułóż jarmuż, na nim upieczone warzywa, posyp wszystko migdałami i ziarnami słonecznika, podawaj polane sosem z tahini.
Sałatka smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.