Ocet jabłkowy
cenny napój bogaty w antyoksydanty
Co zawiera ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy zawiera kwas octowy i jest bogatym źródłem kwasów organicznych, aminokwasów, pektyn, enzymów, żywych kultur bakterii czy drożdży, a także bioflawonoidów. Występują w nim także witaminy z grup: A, B, E i K, oraz inne wartościowe pierwiastki (m.in. potas, magnez, wapń, chlor, selen, sód, miedź, siarkę, krzem czy fluor).
Kwas octowy – posiada działanie antybakteryjne i antyseptyczne oraz pomaga obniżyć ciśnienie krwi, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, dzięki czemu ocet jabłkowy wspomóc może odchudzanie.
Beta-karoten – występuje jako silny przeciwutleniacz i neutralizuje wolne rodniki.
Pektyny – czyli rozpuszczalny błonnik, który hamuje wchłanianie tłuszczu oraz zmniejszenia ryzyko wystąpienia nadciśnienia i chorób serca.
Kwas jabłkowy – o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybiczym, przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.
Potas – odpowiada za regulację ciśnienia krwi, pracę serca i wydzielanie insuliny.
Ocet jabłkowy świetnie nadaje się do picia, w wersji rozcieńczonej, wspomagając naturalną odporność organizmu. Właściwości zdrowotne octu jabłkowego dotyczą wielu obszarów naszego organizmu: regulacji poziomu glukozy we krwi, procesów trawiennych, wspomagania odchudzania, obniżania poziomu cholesterolu.
No nic tylko robić!
- Przygotowanie: 30 min
- Proces fermentacji: kilka miesięcy
składniki:
Jabłka – koniecznie nie pryskane
Roztwór:
przegotowana woda z cukrem w proporcjach 1 litr + 3-4 łyżki cukru
opcjonalnie możesz dodać kilka rodzynek, które dodatkowo podkręcą fermentację
duży, wyparzony słój oraz malutki spodeczek, który wejdzie do środka
dodatkowo: gaza i gumka
przygotowanie:
- Owoce starannie umyj, odkrój ubite lub podgniłe części, resztę pokrój byle jak i wstaw je do wyparzonego słoja. Powinny zapełnić 4/5 jego wysokości. Możesz dosypać rodzynki.
- W garnku ugotuj wodę, dodaj cukier i ostudź. Chłodną wodą zalej owoce, przykryj spodeczkiem tak aby nie wystawały nad poziom zalewy i były odizolowane skutecznie od powietrza. Zamiast wieczka zasłoń ściereczką lub gęstą gazą.
- Odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na minimum 6 tygodni, ale możesz też zapomnieć o nim przez 2 miesiące. Co kilka dni mieszaj zawartość wyparzoną łyżką. To jest w zasadzie jedyna trudność, musisz zachować sterylność, aby proces fermentacji nie został zakłócony.
- Jeśli na powierzchni octu w trakcie produkcji pojawi się biała, gęsta „czapa” wtedy ostatniego dnia, przed zlaniem do butelek zbierz ją i przełóż do wyparzonego słoika (można też zasuszyć). To matka octowa, którą wykorzystuje się przy kolejnej produkcji octu, znacznie przyspieszy jego proces.
Skosztuj, jeśli ocet jest dla Ciebie wystarczająco kwaśny, zlej płyn przecedzony przez gęste sito do wyparzonych butelek, niech nadal leżakuje. Odstaw w ciemne miejsce. Ocet się nie psuje bo jest samokonserwujący.
TRIK
W przepisie na sos winegret możesz użyć właśnie tego octu. Kliknij tutaj.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.