Tradycyjny keks z bakaliami i żurawiną

keks

tradycyjny keks
z bakaliami i żurawiną

Keks jest uroczym, kolorowym od bakalii, pachnącym i wilgotnym ciastem. Długo zachowuje świeżość i można go upiec z wyprzedzeniem. Co ciekawe jest popularny zarówno na święta Bożego Narodzenia jak i na Wielkanoc.

Najlepiej piec w formie keksowej. 

Do tego przepisu namaczam bakalie w alkoholu – jeśli jednak częstujesz ciastem dzieci zamień alkohol na sok pomarańczowy.

składniki:

Ciasto:

300 g masła

1 szklanka cukru pudru

4 duże jajka (w temperaturze pokojowej)

1 cukier wanilinowy lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 szklanki mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Nadzienie:

1/2 szklanki soku pomarańczowego

1/4 szklanki likieru pomarańczowego, wiśniówki lub brandy (opcjonalnie)

250 g gotowej mieszanki na keksowej

1 filiżanka świeżej żurawiny (jeśli to nie jest sezon to pomiń ten składnik)

 

Jeśli nie masz mieszanki zrób ją samodzielnie:

Po ½ szklanki: rodzynek, suszonej żurawiny, posiekanych suszonych moreli, figi suszonej, migdałów, kandyzowanej skórki pomarańczowej, orzechów włoskich. Dodatkowo skórka starta z 1 pomarańczy

Przygotowanie:

Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem.

trik

Keks można zrobić z kilkudniowym wyprzedzeniem, trzymany pod przykryciem wytrzyma tydzień.

Można go też mrozić.

OZDABIANIE: dobrym pomysłem jest ozdobienie ciasta bakaliami, żurawiną a nawet pierniczkami, suszonymi owocami, anyżem czy rozmarynem.

keks
DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować