Zupa podwójnie fasolowa

fasolowa zupa

sycąca zupa
podwójnie fasolowa

Treściwa zupa to taka, która zastąpi ci dwudaniowy obiad. Gęsta, pikantna, mocno fasolowa. Na dodatek z kawałkiem wędzonego żeberka. Kiedy trwa sezon na Jaśka mogłabym na okrągło jeść fasolkę po bretońsku, zupę fasolową oraz fasolę z czosnkiem i pietruszką. Tą ostatnią zjadam jak inni zajadają bób – na ciepło, prosto z miski.

Ta zupa poniżej jest szczególnie pyszna, zawiera oprócz Jaśka: fasolkę szparagową, ziemniaki, wędzone „źobro” i maślaną zasmażkę. Zjada się ją mocno posypaną zieloną pietruszką i świeżo zmielonym pieprzem oraz chrupiącym (najlepiej góralskim) chlebem, obowiązkowo spoglądając na piękne górskie widoki.

składniki:

250 g fasoli Piękny Jaś

1 spory kawałek wędzonych żeberek wieprzowych

250 g wędzonego boczku

1/2 pęczka włoszczyzny (1 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera)

200 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)

3 ziela angielskie

3 listki laurowe

1 ząbek czosnku

3 ziemniaki

1 łyżka majeranku

sól, pieprz do smaku

 

Zasmażka:

1 łyżeczka mąki, 3 łyżeczki masła

Przygotowanie:

Następnego dnia odcedź fasolę.

W garnku zagotuj fasolę a następnie wylej wodę i nalej ponownie czystą. Włóż w fasoli pokrojone na 2 – 3 kawałki żeberka, łyżeczkę soli, ziele angielskie, czosnek i liść laurowy. Gotuj na małym ogniu przez ok godzinę.

zupa-fasola
DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować