wegańska pasta
z pieczonej marchewki i nerkowców
3 składniki i przyprawy – to jedna z najprostszych past jakie zrobisz. Orzechy nerkowca podkręcą smak na kremowo- śmietanową nutę, karmelizowana marchewka nada mu słodkiej nuty a płatki chilli dodatkowo podkręcą smak.
Pomimo tak niewielu składników ta wegańska pasta ma dużo do zaoferowania. Marchewka jest bogatym źródłem beta-karotenu, który przekształca się w organizmie w witaminę A, wspierając zdrowie oczu, skórę i układ odpornościowy. Nerkowce są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów, białka, magnezu i przeciwutleniaczy, które wspierają zdrowie serca i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Oliwa z oliwek jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E, co wspiera zdrowie serca, działa przeciwzapalnie i chroni komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
- Przygotowanie: moczenie nerkowców - cała noc lub kilka godzin a samo przygotowanie pasty 10 min
- Zapiekanie: 45 min
składniki:
1 filiżanka orzechów nerkowca
3 duże marchewki
oliwa z oliwek
płatki chilli (ilość dostosuj to poziomu ostrości jaką lubisz)
½ łyżeczki cukru lub 1 łyżeczkę miodu
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie-dodaje serowego smaku do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
przygotowanie:
- Nerkowce zalewamy wodą i moczymy min 2h (możesz je nawet zostawić na całą noc).
- Marchewkę obieramy przekrawamy na pół lub na ćwiartki i wrzucamy na blaszkę na papier do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy chilli, cukrem i solą i pieczemy 40-45 min w 180 stopniach.
- Nerkowce odsączamy i wszystko razem z płatkami drożdżowymi miksujemy blenderem. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody lub oliwy.
- Pamiętaj, że marchewkę możesz upiec w wyprzedzeniem (przy okazji działania piekarnika- upiecze się nawet na dolnej blasze) a potem tylko zmiksować z nerkowcami. ZERO WASTE FOREVER!
- Aby podać pastę w stylu bliskowschodnim, nałóż ją na szeroki talerz i rozprowadź równomiernie, tworząc lekkie wgłębienie na środku. Wypełnij zagłębienie oliwą z oliwek, a całość posyp przyprawami, takimi jak papryka wędzona, sumak czy sezam, oraz udekoruj natką pietruszki lub ziarenkami granatu. Na brzegach talerza ułóż kawałki pity, chrupiące warzywa lub inne dodatki, by stworzyć zaproszenie do wspólnego jedzenia.
Przechowywanie:
Pastę z pieczonej marchewki można przechowywać w hermetycznym pojemniku do tygodnia w lodówce.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.