Bananowo-cynamonowe
pancakes
Kocham bananowe placuszki bo łączą w sobie myślenie o zero waste z super szybkim sposobem na atrakcyjne śniadanie. Rekord szybkości osiągniesz wtedy, kiedy wszystkie składniki wrzucisz równocześnie do blendera i porządnie zmiksujesz.
- Max 10 min przygotowywania + smażenie
składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka maślanki lub kefiru
1 jajko
2 kopiate łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego (jak nie masz dodaj olej rzepakowy)
2-3 przejrzałe banany
Podajesz z tym co Ci w duszy gra, ja tylko podpowiadam co do nich świetnie pasuje:
syrop klonowy
płynny miód
cukier puder
dżem
świeże owoce: maliny, truskawki, jeżyny, borówki amerykańskie, porzeczki
suszone banany
orzechy
jogurt owocowy lub naturalny
kakao lub roztopiona gorzka czekolada
masło orzechowe
Przygotowanie:
- Opcja superszybka: Wrzuć wszystkie składniki do kielicha blendera lub jakiegokolwiek robota miksującego i porządnie zmiksuj tak aby napowietrzyć ciasto.
Użyj patelni teflonowej bez tłuszczu. Smaży się bardzo szybko do koloru jasnobrązowego z obu stron.
- Opcja staranna: Rozgnieć banany i widelcem wymieszaj starannie wszystkie składniki. Zyskujesz wyczuwalne kawałki banana.
trik
Żeby placuszki miały ta sama wielkość warto nakładać ciasto małą chochelką – u mnie doskonale się sprawdza łyżka do lodów.