Bananowo-cynamonowe pancakes

Bananowo-cynamonowe
pancakes

Kocham bananowe placuszki bo łączą w sobie myślenie o zero waste z super szybkim sposobem na atrakcyjne śniadanie.  Rekord szybkości osiągniesz wtedy, kiedy wszystkie składniki wrzucisz równocześnie do blendera i porządnie zmiksujesz.

składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu

1 szklanka maślanki lub kefiru

1 jajko

2 kopiate łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego (jak nie masz dodaj olej rzepakowy)

2-3 przejrzałe banany

Podajesz z tym co Ci w duszy gra, ja tylko podpowiadam co do nich świetnie pasuje:

syrop klonowy

płynny miód

cukier puder

dżem

świeże owoce: maliny, truskawki, jeżyny, borówki amerykańskie, porzeczki

suszone banany

orzechy

jogurt owocowy lub naturalny

kakao lub roztopiona gorzka czekolada

masło orzechowe

Przygotowanie:

Użyj patelni teflonowej bez tłuszczu. Smaży się bardzo szybko do koloru jasnobrązowego z obu stron.

trik

Żeby placuszki miały ta sama wielkość warto nakładać ciasto małą chochelką – u mnie doskonale się sprawdza łyżka do lodów.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować