Bożonarodzeniowy hummus inspirowany Jadłonomią

Bożonarodzeniowy hummus
inspirowany Jadłonomią

Kto ma bardziej ogarnięty temat hummusu jak ikona jedzenia wegańskiego Marta Dymek i jej wspaniały blog Jadłonomia. Ten przepis zaczerpnęłam właśnie z jej bloga i chociaż nie można poprawiać mistrzów to nie byłaby sobą gdybym nie dodała do przepisu swojego „twista”.

składniki na jeden słoik

1 szklanka suchej ciecierzycy
½ szklanki tahiny
1 średni burak
sok z połowy cytryny
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki płatków chili
2 łyżeczki sody oczyszczonej
sól
do podania: kilka kropli oliwy, czarnuszka, sumak albo przyprawa za’atar
*twist by Bashu:
1 łyżka dobrej jakości tartego chrzanu

przygotowanie

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować