Bożonarodzeniowy hummus
inspirowany Jadłonomią
Kto ma bardziej ogarnięty temat hummusu jak ikona jedzenia wegańskiego Marta Dymek i jej wspaniały blog Jadłonomia. Ten przepis zaczerpnęłam właśnie z jej bloga i chociaż nie można poprawiać mistrzów to nie byłaby sobą gdybym nie dodała do przepisu swojego „twista”.
- Przygotowanie: 1 godzina
- Pieczenie: 1 godzina
- Namaczanie: noc
składniki na jeden słoik
1 szklanka suchej ciecierzycy
½ szklanki tahiny
1 średni burak
sok z połowy cytryny
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki płatków chili
2 łyżeczki sody oczyszczonej
sól
do podania: kilka kropli oliwy, czarnuszka, sumak albo przyprawa za’atar
*twist by Bashu:
1 łyżka dobrej jakości tartego chrzanu
przygotowanie
- Ciecierzycę zalej dużą ilością zimnej wody, dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej i zostaw na noc. Ziarno będzie pęcznieć, warto więc umieścić je w dużo większym garnku.
- Następnego dnia ciecierzycę odcedź, wypłucz i zalej świeżą wodą także z łyżeczką sody. Gotuj na średnim ogniu, zbierając białą pianę. Cieciorka musi być miękka a ziarenka pod naciskiem powinny się rozchodzić. Ugotowanie do tego stopnia miękkości zajmuje Ci około 30-50 minut.
- W międzyczasie buraka upiecz w folii lub ugotuj do miękkości, pieczenie zajmuje Ci około godziny, ale burak jest wtedy dużo słodszy i smaczniejszy. Ważne jednak, aby był naprawdę dobrze upieczony i bardzo miękki.
- Ugotowaną ciecierzycę dokładnie opłucz w zimnej wodzie, dodaj pastę tahini, chili, czosnek i wszystko utrzyj ręcznym blenderem.
- Następnie dodaj buraka, sok z cytryny i chrzan i wszystko utrzyj tym razem już na bardzo gładką masę, na koniec dopraw do smaku solą albo większą ilością cytryny lub czosnku. Można jeść posypane czarnuszką lub za’atarem z ulubionym pieczywem.
DRUKUJ