Brownie piernikowe – thermomix

brownie-xmas-bashu

piernikowe brownie
przepis na thermomix

To jest brownie, które zawsze się udaje. Obłędnie kremowe w środku, idealne pod względem poziomu słodkości, turbo czekoladowe. Piernikowy aromat idealnie komponuje się z czekoladą a kwaskowe ziarna granatu dodatkowo podkręcą smak. Ciasto na zimno ma chrupiącą skorupkę i wilgotny, ciągnący się środek.

składniki:

200 g gorzkiej czekolady powyżej 70%

180 g drobnego cukru

180 g masła

50 g mąki orkiszowej lub pszennej

3 jajka

1 szczypta soli

1 łyżeczka przyprawy do piernika

ziarenka granatu do dekoracji (tutaj przeczytasz jak obrać granat)

Przygotowanie:

Do thermomixa włóż połamaną na kawałki gorzką czekoladę, pokrojone na mniejsze kawałki masło i cukier. Rozpuść wszystko przez 5 min/60 stC/obr 2.

Dodaj mąkę, sól, pieprz, przyprawę do piernika, jajka i wymieszaj 15 sek/obr 4. Gotowe!

trik

Koniecznie przeczytaj jak obrać owoc granatu i nie opryskać sokiem calej kuchni. Podpatrzone u Gruzinów (tutaj).

brownie-xmas
DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować