piernikowe brownie
przepis na thermomix
To jest brownie, które zawsze się udaje. Obłędnie kremowe w środku, idealne pod względem poziomu słodkości, turbo czekoladowe. Piernikowy aromat idealnie komponuje się z czekoladą a kwaskowe ziarna granatu dodatkowo podkręcą smak. Ciasto na zimno ma chrupiącą skorupkę i wilgotny, ciągnący się środek.
- Max 35 min przygotowanie + pieczenie
składniki:
200 g gorzkiej czekolady powyżej 70%
180 g drobnego cukru
180 g masła
50 g mąki orkiszowej lub pszennej
3 jajka
1 szczypta soli
1 łyżeczka przyprawy do piernika
ziarenka granatu do dekoracji (tutaj przeczytasz jak obrać granat)
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 190 st C.
Do thermomixa włóż połamaną na kawałki gorzką czekoladę, pokrojone na mniejsze kawałki masło i cukier. Rozpuść wszystko przez 5 min/60 stC/obr 2.
Dodaj mąkę, sól, pieprz, przyprawę do piernika, jajka i wymieszaj 15 sek/obr 4. Gotowe!
- Ciasto przełóż do wyłożonej papierem dopieczenia keskówki lub kwadratowej formy 20 cm x 20 cm. Piecz 20 minut jeśli lubisz płynny środek. Jeśli chcesz ciasto bardziej zwarte przedłuż pieczenie o kolejne 5 minut.
- Wyjmij ciasto, pokrój na kawałki i posyp ziarenkami granatu.
trik
Koniecznie przeczytaj jak obrać owoc granatu i nie opryskać sokiem calej kuchni. Podpatrzone u Gruzinów (tutaj).