Ciasto dyniowe z żurawiną

wilgotne i aromatyczne
ciasto dyniowe z żurawiną

Dynia i magiczne przyprawy do pumpkin spice latte to magiczne, jesienne połączenie.

Dzięki dyni ciasto jest wilgotne, przyprawy nadają mu jesiennego charakteru.

Ostatnio eksperymentuję z lukrami do ciasta – odkryłam, że można do nich dodawać przyprawy aby zmienić jego smak. Moje ulubione mieszanki to:

  • kurkuma ze szczyptą chilli – jest idealnie żółciutki z lekkim podkręceniem smaku
  • cynamon lub mieszanka pumpkin spice latte (kliknij po przepis) – obezwładni Cię na każdym cieście
  • imbir – nada mu lekkiej „drapieżności”
  • mieszanka masala tea (kliknij po przepis) – bezwzględnie niezbędna na ciasteczka herbaciane
  • matcha – inny wymiar smaku

Ty też koniecznie spróbuj się tym pobawić.

składniki:

Suche składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy pumpkin spice latte (kliknij po przepis) lub jeśli nie masz to 1 łyżeczke cynamonu lub przyprawy piernikowej
¼ łyżeczki imbiru
szczypta soli

 

Mokre składniki:
1 szklanka purée z dyni (kliknij po przepis)

½ szklanki szklanki cukru najlepiej trzcinowego
½ szklanki oleju roślinnego
3 jajka
1 szklanka świeżej żurawiny (+ garść do dekoracji)

Lukier pumpkin spice latte:

3 kopiate łyżki cukru pudru

2 łyżeczki przyprawy pumpkin spice latte

1 łyżeczka wody

Przygotowanie:

W dużej misce dokładnie wymieszaj suche składniki.

Mokre składniki wymieszaj trzepaczką w drugiej misce.

Przelej mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj.

przygotuj lukier:

W miseczce połącz składniki. Jeśli będzie zbyt gesty dolej kilka kropel wody, jeśli zbyt rzadki dodaj cukru pudru. Lukier wystarczy wymieszać łyżeczką.

Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z foremki, polej lukrem oraz ozdób owocami żurawiny.

ciasto-dyniowe
DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować