wilgotne i aromatyczne
ciasto dyniowe z żurawiną
Dynia i magiczne przyprawy do pumpkin spice latte to magiczne, jesienne połączenie.
Dzięki dyni ciasto jest wilgotne, przyprawy nadają mu jesiennego charakteru.
Ostatnio eksperymentuję z lukrami do ciasta – odkryłam, że można do nich dodawać przyprawy aby zmienić jego smak. Moje ulubione mieszanki to:
- kurkuma ze szczyptą chilli – jest idealnie żółciutki z lekkim podkręceniem smaku
- cynamon lub mieszanka pumpkin spice latte (kliknij po przepis) – obezwładni Cię na każdym cieście
- imbir – nada mu lekkiej „drapieżności”
- mieszanka masala tea (kliknij po przepis) – bezwzględnie niezbędna na ciasteczka herbaciane
- matcha – inny wymiar smaku
Ty też koniecznie spróbuj się tym pobawić.
- Czas przygotowania: 5 minut przygotowań + 45 minut pieczenia
składniki:
Suche składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy pumpkin spice latte (kliknij po przepis) lub jeśli nie masz to 1 łyżeczke cynamonu lub przyprawy piernikowej
¼ łyżeczki imbiru
szczypta soli
Mokre składniki:
1 szklanka purée z dyni (kliknij po przepis)
½ szklanki szklanki cukru najlepiej trzcinowego
½ szklanki oleju roślinnego
3 jajka
1 szklanka świeżej żurawiny (+ garść do dekoracji)
Lukier pumpkin spice latte:
3 kopiate łyżki cukru pudru
2 łyżeczki przyprawy pumpkin spice latte
1 łyżeczka wody
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i delikatnie natłuść np. pędzelkiem z olejem.
W dużej misce dokładnie wymieszaj suche składniki.
Mokre składniki wymieszaj trzepaczką w drugiej misce.
Przelej mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj.
- Na sam koniec dodaj szklankę żurawiny, ponownie wymieszaj i przelej ciasto do foremki. Piecz około 40 – 50 minut do momentu aż ciasto będzie rumiane, a patyczek wbity w ciasto suchy.
przygotuj lukier:
W miseczce połącz składniki. Jeśli będzie zbyt gesty dolej kilka kropel wody, jeśli zbyt rzadki dodaj cukru pudru. Lukier wystarczy wymieszać łyżeczką.
Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z foremki, polej lukrem oraz ozdób owocami żurawiny.