Confit z czosnku

Confit z czosnku
idealne smarowidło do chleba

Wywodzące się z francuskich tradycji kulinarnych konfitowanie (z fr. confire – konserwować) to długotrwałe gotowanie potrawy w tłuszczu, w niskiej temperaturze. Metoda ta jest też idealnym sposobem na konserwowanie żywności. Zazwyczaj w ten sposób przygotowujemy kaczkę lub inne mięso, tym razem spróbujemy przygotować w ten sposób … czosnek.

Ten przepis to super prosty sposób na absolutnie genialne i przepyszne smarowidło do chleba. Dla wszystkich fanów smalczyku, którzy muszą go ograniczyć ze względów zdrowotnych to wspaniała, zdrowsza alternatywa. Na dodatek po wyjedzeniu czosnku, oliwa czosnkowa idealnie sprawdzi się do sałatek, marynowania mięsa, jako baza do duszonych warzyw. Wykorzystasz wszystko do ostatniej kropelki.

I uwaga: czosnek traci w większości swoją „czosnkowatość”, nie jest ostry, tylko słodkawo delikatny – powinien przypaść do gustu wszystkim, których przodkowie nie wywodzą się w prostej linii od hrabiego Drakuli 🙂

składniki:

2-3 główki czosnku

około szklanki oliwy z oliwek

sól

opcjonalnie gałązka świeżych ziół, idealnie się sprawdzi tymianek, rozmaryn, cząber

Przygotowanie:

Podawaj z pieczywem na zakwasie, lekko posolony. Taki czosnek idealnie pasuje do past, hummusu, zup kremów, na grzanki i do sałatek. No generalnie do wszystkiego.

trik

Zamiast w piekarniku, możesz to samo zrobić w rondelku. Delikatnie podgrzewaj, nie na dużej mocy, żeby nie spalić czosnku. Wyznacznikiem, że czosnek jest gotowy jest jego aksamitna miękkość i łatwość w rozsmarowaniu ząbka jakby był miękkim masłem.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować