Cukinia w panko

pieczone cukinie
w panierce z panko

Czym więc różni się panko od klasycznej bułki tartej? Stopień rozdrobnienia panierki panko jest zdecydowanie mniejszy. Składa się ona z płatków o długości nawet do pół centymetra. Dzięki temu podczas smażenia potrawy nie są aż tak nasiąknięte tłuszczem, a dodatkowo za sprawą panierki panko stają się bardziej chrupiące.

W zasadzie wszystko posypane panko osobiście uważam za udaną potrawę. Na moim blogu znajdziesz wersję pomidorków w panko (tutaj) czy dorsza w panko (tutaj).

Takie zapiekane cukinie to genialny sposób na szybką przestawkę, kolację lub dodatek do kanapek. Cukinie można podawać: na sałacie, na hummusie, na puszystej fecie lub serku homogenizowanym, na greckim jogurcie lub lebneh.

składniki:

2 drobne cukinie

½ filiżanki panko (jeśli nie masz użyj zwykłej bułki tartej, ale bardzo niechętnie)

½ filiżanki startego parmezanu lub grana padano

½ filiżanki posiekanej zielonej pietruszki

świeżo mielony pieprz

2-3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Cukinie pokrój w krążki o 0,5 cm grubości i rozłóż w naczyniu do zapiekania tak aby plaserki na siebie nie zachodziły. Posyp posypką, polej oliwą.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować