pieczone cukinie
w panierce z panko
Czym więc różni się panko od klasycznej bułki tartej? Stopień rozdrobnienia panierki panko jest zdecydowanie mniejszy. Składa się ona z płatków o długości nawet do pół centymetra. Dzięki temu podczas smażenia potrawy nie są aż tak nasiąknięte tłuszczem, a dodatkowo za sprawą panierki panko stają się bardziej chrupiące.
W zasadzie wszystko posypane panko osobiście uważam za udaną potrawę. Na moim blogu znajdziesz wersję pomidorków w panko (tutaj) czy dorsza w panko (tutaj).
Takie zapiekane cukinie to genialny sposób na szybką przestawkę, kolację lub dodatek do kanapek. Cukinie można podawać: na sałacie, na hummusie, na puszystej fecie lub serku homogenizowanym, na greckim jogurcie lub lebneh.
- Przygotowanie wraz z pieczeniem: 25 min
składniki:
2 drobne cukinie
½ filiżanki panko (jeśli nie masz użyj zwykłej bułki tartej, ale bardzo niechętnie)
½ filiżanki startego parmezanu lub grana padano
½ filiżanki posiekanej zielonej pietruszki
świeżo mielony pieprz
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Wymieszaj posypkę: połącz parmezan, panko, zieloną pietruszkę i pieprz.
Cukinie pokrój w krążki o 0,5 cm grubości i rozłóż w naczyniu do zapiekania tak aby plaserki na siebie nie zachodziły. Posyp posypką, polej oliwą.
- Zapiekaj 20 min w temperaturze 200 stopni. Możesz pod koniec zapiekania dać funkcję przypiekania z góry.
- Zapiekaj 20 min w temperaturze 200 stopni. Możesz pod koniec zapiekania dać funkcję przypiekania z góry.