Cytrynowa sałatka z cukinii
To połączenie chrupiącej cukinii, kwaskowatości cytryny l „lekkiego kopa” jakie daje nam chili w tej potrawie plus aromat koperku sprawia, że sałatka pasuje zarówno do grilla, lunchboxa do pracy, ale również jako dodatek do głównego dania. Na szczęście cukinie możemy kupić cały rok. Gwarantuję, że przyrządzona w zimie przypomni Ci lato i wywoła uśmiech na Twojej twarzy.
- Przygotowanie: 20 min
składniki:
1 wąska, jędrna cukinia (skórka powinna być delikatna, ponieważ nie będziemy jej obierać)
1 ząbek czosnku
1 cytryna najlepiej niewoskowana o ładnej skórce
5 łyżek oliwy z oliwek
½ łyżeczki płatków chili
½ łyżeczki soli
2 szczypty kurkumy
2 łyżki posiekanego koperku
Potrzebna Ci będzie obieraczka do warzyw lub ostra mandolina
przygotowanie:
- Cukinię starannie umyj. Obieraczką do warzyw wykrajaj wzdłuż cienkie, długie plastry cukinii, jakbyś obierał warzywo ze skórki, ścinaj z każdej strony tylko twarde części, kiedy dojdziesz do ziaren obróć i strugaj kolejny bok. Nie muszą być idealne, nie przejmuj się.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, podsmaż posiekany ząbek czosnku. Wrzuć cukinię i delikatnie przewracaj ją przez maksymalnie 2 minuty. Wystarczy tylko zblanszować, cukinia powinna zostać chrupiąca.
dressing:
- Cytrynę starannie wyparz. W słoiczku wymieszaj sok z połowy cytryny, płatki chili, sól, kurkumę i oliwę z oliwek. Zamknij słoik i energicznie potrząśnij, żeby emulsja się połączyła.
- Cukinię polej sosem, posyp koperkiem i od razu podawaj.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.