Dip z bakłażana z orzechami

WYSTARCZY UPIEC W PIEKARNIKU I ZMIKSOWAĆ

SKŁADNIKI

– 1  bakłażan (koniecznie ze skórką)

– 1 czerwona soczysta papryka 

– 2-3 ząbki czosnku

– spora garść włoskich orzechów

– spora garśc świeżej zielonej pietruszki 

– oliwa z oliwek (ok 3-4 łyżki),

– sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz, chilli – do smaku

– kropla słodyczy: miód lub syrop klonowy lub z agawy- ok 1 łyżeczki

przygotowanie

Bakłażan ze skórką, papryka w całości, czosnek w łupinkach. 

Zapiekasz ok 30 min w temp 200 st. aż skórka z papryki i bakłażan będą rumiane i super miękkie. Papryka zrobi się wcześniej, wyjmij ja wraz z czosnkiem i dopiecz bakłażana. 

TRIK: 

Chcesz, aby skórka z papryki po upieczeniu łatwo odeszła? Wystarczy gorącą paprykę wystarczy przykryć w misce talerzykiem lub zamknąć w plastikowym pojemniku. Para zrobi swoje, a po ostudzeniu skórka odejdzie bardzo łatwo.

Bakłażan bez ogonka, papryka bez skórki, wyłuskany czosnek, pietruszka, orzechy i wszystkie przyprawy trafiają do miski. 

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować