WYSTARCZY UPIEC W PIEKARNIKU I ZMIKSOWAĆ
SKŁADNIKI
– 1 bakłażan (koniecznie ze skórką)
– 1 czerwona soczysta papryka
– 2-3 ząbki czosnku
– spora garść włoskich orzechów
– spora garśc świeżej zielonej pietruszki
– oliwa z oliwek (ok 3-4 łyżki),
– sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz, chilli – do smaku
– kropla słodyczy: miód lub syrop klonowy lub z agawy- ok 1 łyżeczki
przygotowanie
- Do piekarnika na folii lub w formie do pieczenia układasz:
Bakłażan ze skórką, papryka w całości, czosnek w łupinkach.
Zapiekasz ok 30 min w temp 200 st. aż skórka z papryki i bakłażan będą rumiane i super miękkie. Papryka zrobi się wcześniej, wyjmij ja wraz z czosnkiem i dopiecz bakłażana.
TRIK:
Chcesz, aby skórka z papryki po upieczeniu łatwo odeszła? Wystarczy gorącą paprykę wystarczy przykryć w misce talerzykiem lub zamknąć w plastikowym pojemniku. Para zrobi swoje, a po ostudzeniu skórka odejdzie bardzo łatwo.
Bakłażan bez ogonka, papryka bez skórki, wyłuskany czosnek, pietruszka, orzechy i wszystkie przyprawy trafiają do miski.
- Miksujemy na konsystencję, którą lubicie najbardziej - może być grudkowate lub całkiem gładkie. Po zmiksowaniu warto zostawić w lodówce trochę zgęstnieje. Jeśli jest za rzadkie doja więcej orzechów.
- TRIK Nie trać czasu na osobne przygotowanie tej potrawy. Podczas pieczenia mięsa/ciasta w dolnej części piekarnika wrzuć umytego bakłażana, czosnek w łupinkach i czerwoną paprykę - niech się pieką 30-40 min. Tak upieczone warzywa zamknięte w plastikowym pudełku możesz trzymać w lodówce nawet kilka dni.