Gnocchi w sosie serowo-szpinakowym

wszystko na jednej patelni
czyli gnocchi w sosie serowo-szpinakowym

Moja wersja będzie tą skrótową, w tym przepisie używam gotowych gnocchi. Ta wersja szybkiego, jednogarnkowego obiadu to idealny comfort food nie tylko na jesienne  popołudnia lub wspaniałe rozwiązanie na wakacyjne jedzenie, kiedy musisz zrobić coś na biwaku na jednej patelni aby jak najszybciej nakarmić rodzinę i zająć się przyjemniejszymi sprawami takimi jak np. zasłużony odpoczynek i plażowanie. Na dodatek składniki tej potrawy równie dobrze kupisz w polskim sklepie sieciowym jak i w każdym w Europie od Włoch po Chorwację i nie zrujnuje to twojego wakacyjnego budżetu.

składniki:

1 opakowanie gotowych gnocchi

1 opakowanie ok 150g sera gorgonzola

1 opakowanie ok 150 g sera mescarpone (wymiennie ze śmietaną kremówką 30%)

2-3 garście młodego szpinaku

1 garść czosnku niedźwiedziego (można zamienić na ząbek czosnku lub pominąć)

1 mała cukinia

2-3 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz oraz oregano

1 szklanka wody

Przygotowanie:

Cukinię umyj i pokrój w wąskie półplasterki.

Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż na nich cukinię. Jeśli używasz zwykłego ząbka czosnku zamiast czosnku niedźwiedziego dodaj go na tym etapie- posiekany, przeciśnięty przez praskę – jak wolisz.

trik

Najlepiej smakuje prosto z patelni!

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować