wszystko na jednej patelni
czyli gnocchi w sosie serowo-szpinakowym
Moja wersja będzie tą skrótową, w tym przepisie używam gotowych gnocchi. Ta wersja szybkiego, jednogarnkowego obiadu to idealny comfort food nie tylko na jesienne popołudnia lub wspaniałe rozwiązanie na wakacyjne jedzenie, kiedy musisz zrobić coś na biwaku na jednej patelni aby jak najszybciej nakarmić rodzinę i zająć się przyjemniejszymi sprawami takimi jak np. zasłużony odpoczynek i plażowanie. Na dodatek składniki tej potrawy równie dobrze kupisz w polskim sklepie sieciowym jak i w każdym w Europie od Włoch po Chorwację i nie zrujnuje to twojego wakacyjnego budżetu.
- Przygotowywanie 15-20 min
składniki:
1 opakowanie gotowych gnocchi
1 opakowanie ok 150g sera gorgonzola
1 opakowanie ok 150 g sera mescarpone (wymiennie ze śmietaną kremówką 30%)
2-3 garście młodego szpinaku
1 garść czosnku niedźwiedziego (można zamienić na ząbek czosnku lub pominąć)
1 mała cukinia
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz oraz oregano
1 szklanka wody
Przygotowanie:
- Szpinak umyj. Jeśli lubisz duże liście zostaw nieposiekany.
Cukinię umyj i pokrój w wąskie półplasterki.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż na nich cukinię. Jeśli używasz zwykłego ząbka czosnku zamiast czosnku niedźwiedziego dodaj go na tym etapie- posiekany, przeciśnięty przez praskę – jak wolisz.
- Gdy cukinia będzie już al dente, pokrusz do niej byle jak ser gorgonzola oraz mescarpone.
- Podsmaż chwilę, aby ser się zaczął roztapiać i podlej wodą. Kiedy utworzy się sos, skosztuj i dopraw solą, pieprzem i oregano.
- Wrzuć gnocchi i podgrzewaj ok 5 min aż kluseczki wchłonąć trochę sosu i staną się ciepłe.
- Na koniec na 2 min przed podaniem wrzuć szpinak i ewentualnie czosnek niedźwiedzi.
trik
Najlepiej smakuje prosto z patelni!