Grecka zupa cytrynowa

Grecka cudownie aromatyczna
zupa cytrynowa

Dzisiaj znów będzie pomidorowa, zrobiona z rosołu wczoraj…..Jeśli Twoje dziecko zaczyna to śpiewać co poniedziałek to czas abyś dokonała, dokonał pewnych diametralnych zmian w poniedziałkowym przetwarzaniu niedzielnego rosołu.

Oto moja propozycja, którą totalnie pokochała moja rodzina, to chyba jedna z najszybszych i najprostszych zup ever.

Jeśli zaczynasz od przygotowania rosołu, wtedy faktycznie trochę się to może przedłużyć, ale nie aż tak bardzo, jeśli użyjesz mięsa drobiowego np. skrzydełek lub 1 nóżki z kurczaka. Czas samogotowania takiego rosołu to ok 3h.

składniki:

2 litry rosołu najlepiej drobiowego

2-3 cytryny, najlepiej niewoskowane

200 ml śmietanki 30% (warunek konieczny, nie można zamienić na kwaśną)

sól, pieprz do smaku

200 g białego ryżu jaśminowego lub basmati

Przygotowanie:

Użyj patelni teflonowej bez tłuszczu. Smaży się bardzo szybko do koloru jasnobrązowego z obu stron.

trik

Zupa doskonale smakuje z mięsną wkładką. Jeśli masz rosół drobiowy np. na skrzydełkach lub nóżce kurczaka, wkrój mięso do zupy. Tak właśnie podają ją Grecy.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować