Grecka cudownie aromatyczna
zupa cytrynowa
Dzisiaj znów będzie pomidorowa, zrobiona z rosołu wczoraj…..Jeśli Twoje dziecko zaczyna to śpiewać co poniedziałek to czas abyś dokonała, dokonał pewnych diametralnych zmian w poniedziałkowym przetwarzaniu niedzielnego rosołu.
Oto moja propozycja, którą totalnie pokochała moja rodzina, to chyba jedna z najszybszych i najprostszych zup ever.
Jeśli zaczynasz od przygotowania rosołu, wtedy faktycznie trochę się to może przedłużyć, ale nie aż tak bardzo, jeśli użyjesz mięsa drobiowego np. skrzydełek lub 1 nóżki z kurczaka. Czas samogotowania takiego rosołu to ok 3h.
- Przygotowanie: 20 min
składniki:
2 litry rosołu najlepiej drobiowego
2-3 cytryny, najlepiej niewoskowane
200 ml śmietanki 30% (warunek konieczny, nie można zamienić na kwaśną)
sól, pieprz do smaku
200 g białego ryżu jaśminowego lub basmati
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj 15 min w lekko osolonej wodzie. Odcedź i przelej zimną wodą. Podgrzej rosół.
Użyj patelni teflonowej bez tłuszczu. Smaży się bardzo szybko do koloru jasnobrązowego z obu stron.
- Cytryny umyj starannie, szczególnie jedną z nich, tę którą wkroisz do zupy. Przekrój 2 cytryny i wlej sok do rosołu. Najlepiej robić to przez sitko, aby nie wpadła żadna pestka. Skosztuj, zupa powinna być kwaśna, ale nie za mocno. Trzecią, starannie umytą cytrynę pokrój na plasterki, wraz ze skórką, wyjmij pestki, a plasterki wrzuć do zupy. Nie wkładaj więcej niż 5 plasterków, ponieważ zupa może stać się gorzka. Pogotuj zupę ok 5-10 min.
- Do zupy wlej śmietankę kremówkę i energicznie wymieszaj. Zagotuj i zupa gotowa. Podawaj z ryżem.
trik
Zupa doskonale smakuje z mięsną wkładką. Jeśli masz rosół drobiowy np. na skrzydełkach lub nóżce kurczaka, wkrój mięso do zupy. Tak właśnie podają ją Grecy.