Hummus w 4 wersjach smakowych

Hummus
by bashu

składniki:

Słoik gotowej ciecierzycy w zalewie *

1 kopiata łyżka pasty tahini 

1 zmiażdżony w prasce ząbek czosnku

dużo oliwy extra vergin (jeśli jest naprawdę dobrej jakości może mieć goryczkę – wtedy lepiej zastosować oliwę o neutralnym smaku)

sok z połówki z cytryny

1 łyżeczka zmielonego kumin

1/3 szklanki lodowatej wody, jeśli hummus będzie gęsty można tez dodać trochę płyny z cieciorki

sól morska

1/3 łyżeczki chilli cayene

½ łyżeczki cukru (to mój sekretny składnik)

Hummus smakowy:

Przygotowanie:

Jeśli chcesz mniej kalorycznie dodaj zimnej wody zamiast oliwy nie więcej jednak niż ½ szklanki. Wszystko dokładnie zmiksuj w blenderze.

Możesz posypać hummus czarnuszką i ziarnami sezamu lub siemienia lnianego, orzechów.

Podanie:

trik

Wsadź słoik z ciecierzycą do lodówki na 1-2h przed zrobieniem, od razu podkreśli smak pasty i sama pasta będzie się mogła krócej chłodzić po zrobieniu.

Jeśli jesteś humusowym purystą i uznajesz tylko moczone przez noc ziarna suszonej ciecierzycy – przybijam Ci piątkę! Ja też często tak robię, jeśli mam czas. Ale jeśli go nie mam lub najdzie mnie ochota na hummus w ciągu dnia i nie mam namoczonej ciecierzycy podkręcam przepis i idę na skróty. Polecam jednak słoiki nie puszki – w mojej ocenie są smaczniejsze a ziarna nie czuć metalem.

*Słoik zastąpisz szklanką suszonej ciecierzycy (namoczonej przez noc, a następnie ugotowanej w lekko osolonej wodzie do miękkości- zazwyczaj to trwa ponad godzinę). Ciecierzyca do hummusu musi być zimna. 

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować