kokosowa wegańska zupa krem
z dynią i batatami
Kokosowa zupa z dynią i batatami to nie tylko bogate źródło beta karotenu ale również wspaniałe i aromatyczne danie, które w chłodniejsze dni przeniesie Cię do magicznej Tajlandii. Prosta, przepyszna i mało wymagająca w przygotowaniu oraz całkowicie wegańska. Możesz ją doprawić, jak lubisz na ostro lub łagodnie. Idealna zupa krem nie tylko dla wegan.
- Czas przygotowania: 1 h
składniki:
dynia ok 1 kg
1-2 bataty
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 puszka mleka kokosowego pełnotłustego
1 łyżka wiórków kokosowych
2-3 łyżki oleju kokosowego – wybierz nierafinowany, taki który ma wyczuwalny aromat kokosowy
przyprawy – płatki chili, kurkuma, eko wegeta, słodka papryka
opcjonalnie chipsy kokosowe do ozdoby
kilka listków świeżej kolendry
Przygotowanie:
- Pokrojoną i obraną cebulę i czosnek zesmażasz na oleju kokosowym z kurkumą i chili. Dzięki temu obie te przyprawy zadziałają przeciwzapalnie, a zupa będzie bardziej wartościowa.
Obierz bataty, dynię, pokrój. Nie trać czasu na idealne kostki, pokrój byle jak bo i tak wszystko zmiksujesz. Dodaj do smażonej cebuli warzywa oraz wiórki kokosowe. Podsmaż wszystko razem, niech warzywa złapią kolor, nabiorą dodatkowego smaku.
Następnie dolej wodę tak aby przykryła warzywa i gotuj do miękkości.
- Dopraw zupę wegetą i resztą przypraw. Z puszki mleka kokosowego odłóż 2-3 kopiate łyżki gęstej śmietany kokosowej, resztę wlej do warzyw i wszystko zmiksuj.
Na każdym talerzu na środku wlej kleks kokosowej śmietany.
Na koniec, jeśli lubisz jak coś Ci chrupie posyp chipsami kokosowymi. Doskonale do tej zupy pasuje świeża kolendra.