Kokosowa zupa krem z dynią

kokosowa wegańska zupa krem
z dynią i batatami

Kokosowa zupa z dynią i batatami to nie tylko bogate źródło beta karotenu ale również wspaniałe i aromatyczne danie, które w chłodniejsze dni przeniesie Cię do magicznej Tajlandii. Prosta, przepyszna i mało wymagająca w przygotowaniu oraz całkowicie wegańska. Możesz ją doprawić, jak lubisz na ostro lub łagodnie. Idealna zupa krem nie tylko dla wegan.

składniki:

dynia ok 1 kg

1-2 bataty 

1 duża cebula 

1 ząbek czosnku

1 puszka mleka kokosowego pełnotłustego

1 łyżka wiórków kokosowych

2-3 łyżki oleju kokosowego – wybierz nierafinowany, taki który ma wyczuwalny aromat kokosowy

przyprawy – płatki chili, kurkuma, eko wegeta, słodka papryka

opcjonalnie chipsy kokosowe do ozdoby

kilka listków świeżej kolendry

 

Przygotowanie:

Obierz bataty, dynię, pokrój. Nie trać czasu na idealne kostki, pokrój byle jak bo i tak wszystko zmiksujesz. Dodaj do smażonej cebuli warzywa oraz wiórki kokosowe. Podsmaż wszystko razem, niech warzywa złapią kolor, nabiorą dodatkowego smaku.

Następnie dolej wodę tak aby przykryła warzywa i gotuj do miękkości.

Na każdym talerzu na środku wlej kleks kokosowej śmietany.

Na koniec, jeśli lubisz jak coś Ci chrupie posyp chipsami kokosowymi. Doskonale do tej zupy pasuje świeża kolendra.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować