Kruche ciasteczka z dziurką

Kruche ciasteczka z dziurką

Kruche ciasteczka świąteczne przełożone dżemem. Górne ciasteczko jest z dziurką, przez którą widać dżem. Można je przygotować tydzień wcześniej i przechowywać do świąt w zamkniętym pojemniku. Te ciasteczka to jedne z niemieckich, klasycznych ciasteczek bożonarodzeniowych. Uwielbiam je, bo są bardzo smaczne, kolorowe, chrupiące i łatwe do przygotowania.

Dżem, tu możesz poszaleć, wybierz smak lub smaki, na które masz ochotę np.: z czerwonej porzeczki, malinowy, morelowy, pomarańczowy, cytrynowy, z czarnej porzeczki, świetnie się sprawdzą nawet powidła śliwkowe lub nutella. Ważne, aby dżemy nie miały kawałków owoców tylko były gładkie. Ja uważam, że do tego przepisu najlepiej nadają się kwaśno gorzkawe smaki tj dżem z cytryn, pomarańczy czy porzeczek.

Ciasto kruche:

200 g masła, temperatura pokojowa
370 g mąki pszennej
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
szczypta soli

Dodatkowo:

150 g dżemu
cukier puder do posypania

Potrzebne też będą foremki do wykrojenia o różnych kształtach, jeśli nie masz, możesz ciasteczka wykrajać kieliszkiem do wina, a środek kieliszkiem do wódki 🙂

przygotowanie

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować