Kruche ciasteczka z dziurką
Kruche ciasteczka świąteczne przełożone dżemem. Górne ciasteczko jest z dziurką, przez którą widać dżem. Można je przygotować tydzień wcześniej i przechowywać do świąt w zamkniętym pojemniku. Te ciasteczka to jedne z niemieckich, klasycznych ciasteczek bożonarodzeniowych. Uwielbiam je, bo są bardzo smaczne, kolorowe, chrupiące i łatwe do przygotowania.
Dżem, tu możesz poszaleć, wybierz smak lub smaki, na które masz ochotę np.: z czerwonej porzeczki, malinowy, morelowy, pomarańczowy, cytrynowy, z czarnej porzeczki, świetnie się sprawdzą nawet powidła śliwkowe lub nutella. Ważne, aby dżemy nie miały kawałków owoców tylko były gładkie. Ja uważam, że do tego przepisu najlepiej nadają się kwaśno gorzkawe smaki tj dżem z cytryn, pomarańczy czy porzeczek.
- Przygotowanie: 15 min
- Chłodzenie: min 30 min
- Pieczenie: 13 min
Ciasto kruche:
200 g masła, temperatura pokojowa
370 g mąki pszennej
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
szczypta soli
Dodatkowo:
150 g dżemu
cukier puder do posypania
Potrzebne też będą foremki do wykrojenia o różnych kształtach, jeśli nie masz, możesz ciasteczka wykrajać kieliszkiem do wina, a środek kieliszkiem do wódki 🙂
przygotowanie
- Do miski przełóż masło, mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko i sól. Zmiksuj mikserem lub zagnieć na jednolitą masę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Ciasto rozwałkuj porcjami na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm i wykrawaj dowolne kształty np. serca, gwiazdki, koła. Zaplanuj to sobie tak aby połowę tych samych kształtów miało w środku dziurki. Otwór można wyciąć już na blasze, aby ciasteczko się nie zdeformowało przy przenoszeniu. Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia, ok. 13 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.
- Dżemem posmarować ciastka pełne, bez środkowej dziurki. Złożyć z tymi z dziurką jak kanapkę. Ciastka oprószyć cukrem pudrem.
- Ciasteczka przechowywać w puszce.