Kurczak po meksykańsku
Jeśli kochasz pikantne skrzydełka, kuchnie meksykańską i masz niewiele czasu to świetnie trafiłeś.
W kilka minut ogarniesz kurczaka po meksykańsku z idealnie dopasowaną pikantną nutą.
- Przygotowanie: 15 min
- Zapiekanie: 100 min
składniki:
1 kurczak wiejski cały
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 cała saszetka przyprawy meksykańskiej TACO mix (skład to: sól himalajska, papryka słodka, pieprz czarny młotkowany, papryka chili mielona, czosnek granulowany, cebula mielona, kmin rzymski mielony, papryka słodka wędzona, oregano).
2 ząbku czosnku
1 limonka
przygotowanie:
- Limonkę wyparzasz, wyciskasz sok.
- Mieszasz olej z przyprawą, sokiem z limonki i posiekanymi ząbkami czosnku. Nacierasz całego kurczaka olejem z przyprawami.
- Do środka kurczaka wsadzasz 2 połówki wyciśniętej limonki, mięso nabierze dodatkowo aromatu cytrusowego.
- Układasz kurczaka w formie, zakrywasz folią.
- Pieczesz 40 min w temp 190-200 piersiami na dół, następnie obracasz kurczaka „na plecy” i pieczesz kolejne 40 min. Na 15 min przed zakończeniem pieczenia zdejmujesz folię, góra się przyrumieni.
DRUKUJ