Kurczak po włosku

kurczak po włosku
kolorowy jak włoska flaga

Włosi uwielbiają tak komponować swoje posiłki, aby kolorystycznie nawiązywały do flagi państwowej. Nie bez przyczyny w klasycznej bazie podstawowych składników włoskiej kuchni są: pomidory, mozzarella i bazylia oraz szpinak. Dokładnie takie składniki dzisiaj użyjemy do kurczaka.

składniki:

2 pojedyncze piersi z kurczaka

10 suszonych pomidorów

1 kulka mozzarelli

1 garść liści szpinaku

1 garść liści bazylii

 

MARYNATA:

3 łyżki oliwy z oliwek

½ łyżeczki tymianku, oregano, soli, pieprzu

1 łyżka soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Marynatę wymieszaj, zalej i wmasuj ją w mięso. Warto odczekać kilka godzin, nawet całą noc.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować