kurczak po włosku
kolorowy jak włoska flaga
Włosi uwielbiają tak komponować swoje posiłki, aby kolorystycznie nawiązywały do flagi państwowej. Nie bez przyczyny w klasycznej bazie podstawowych składników włoskiej kuchni są: pomidory, mozzarella i bazylia oraz szpinak. Dokładnie takie składniki dzisiaj użyjemy do kurczaka.
- Przygotowanie: 15 min
- Marynowanie: kilka godzin
- Pieczenie: 40 min
składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
10 suszonych pomidorów
1 kulka mozzarelli
1 garść liści szpinaku
1 garść liści bazylii
MARYNATA:
3 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki tymianku, oregano, soli, pieprzu
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Kurczaka umyj, powycinaj brzydkie kawałki. Każdą pierś ponacinaj na paski szerokości 1 cm. Nie przecinaj ich jednak do końca, powinny tworzyć kształt grzebienia.
Marynatę wymieszaj, zalej i wmasuj ją w mięso. Warto odczekać kilka godzin, nawet całą noc.
- Po zamarynowaniu przygotuj naczynie do zapiekania, możesz nalać do niego trochę oliwy. Mozzarellę pokrój w grube plastry, umyj bazylię i szpinak. Do mięsa, pomiędzy nacięcia wkładaj naprzemiennie suszone pomidory, mozzarellę i bazylię, liście szpinaku i powtarzasz kolejność aż we wszystkich nacięciach będzie coś wsadzone.
- Zapiekaj 40 min w temperaturze 200 stopni. Podawaj od razu. Powinno starczyć na 3-4 porcje. Świetnie pasują do kurczaka pieczone ziemniaczki oraz surówka.
DRUKUJ