Kawałki kurczaka w sosie pieczarkowym

Kawałki kurczaka
w sosie pieczarkowym

Mięso w sosie pieczarkowym to idealny duet do każdego rodzaju kasz, puree z ziemniaków lub do makaronu. Najbardziej jednak polecam ten gęsty, zawiesisty sos z kaszą gryczaną lub plackami ziemniaczanymi. Wybór jest bardzo trudny. Ciekawa jestem z czym Ty podasz tego kurczaka.

składniki:

1 spora pierś z kurczaka

10-15 brunatnych pieczarek

1 mała cebula

200 ml śmietanki kremówki 30%

2 czubate łyżki masła

ząbek czosnku

opcjonalnie 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku

do smaku sól oraz świeżo zmielony pieprz czarny

1 łyżeczka kopiata mąki

1 łyżeczka suszonego tymianku

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka podziel na pasy grubości 1 cm. Posól, popieprz, posyp tymiankiem i delikatnie oprósz mąką. Na patelni rozpuść masło, podsmażaj kurczaka z każdej strony, aby lekko złapał kolor.

trik

Jeśli chcesz, aby sos miał bardziej grzybowy aromat, pokrusz suszonego prawdziwka już do smażonej cebulki. Uwolni aromat a drobne kawałki zdążą zmięknąć.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować