Kawałki kurczaka
w sosie pieczarkowym
Mięso w sosie pieczarkowym to idealny duet do każdego rodzaju kasz, puree z ziemniaków lub do makaronu. Najbardziej jednak polecam ten gęsty, zawiesisty sos z kaszą gryczaną lub plackami ziemniaczanymi. Wybór jest bardzo trudny. Ciekawa jestem z czym Ty podasz tego kurczaka.
- Przygotowanie: 30-35 min
składniki:
1 spora pierś z kurczaka
10-15 brunatnych pieczarek
1 mała cebula
200 ml śmietanki kremówki 30%
2 czubate łyżki masła
ząbek czosnku
opcjonalnie 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
do smaku sól oraz świeżo zmielony pieprz czarny
1 łyżeczka kopiata mąki
1 łyżeczka suszonego tymianku
Przygotowanie:
- Pieczarki umyj dokładnie, ale nie obieraj, odetnij tylko ogonki. Pokrój pieczarki w plastry. Cebulę drobno pokrój, tak jak czosnek i przesmaż na 1 łyżce masła. Kiedy cebula będzie szklista, dodaj pieczarki i posól delikatnie. Przesmaż pieczarki. Odstaw na talerz.
Pierś z kurczaka podziel na pasy grubości 1 cm. Posól, popieprz, posyp tymiankiem i delikatnie oprósz mąką. Na patelni rozpuść masło, podsmażaj kurczaka z każdej strony, aby lekko złapał kolor.
- Dodaj do kurczaka przesmażone pieczarki i wszystko zalej śmietanką. Skosztuj, czy jest wystarczająco słone i ewentualnie dopraw tak jak lubisz.
- Zredukuj delikatnie sos 2-3 minuty, uważając, żeby nie przypalić. Na koniec posypać sos pietruszka lub szczypiorkiem.
trik
Jeśli chcesz, aby sos miał bardziej grzybowy aromat, pokrusz suszonego prawdziwka już do smażonej cebulki. Uwolni aromat a drobne kawałki zdążą zmięknąć.