Kurkumowe ciasto z żurawiną
przepis na thermomix
To ciasto nie tylko wspaniale smakuje, ale też obłędnie wygląda. Żółciutkie w środku z żółtym lukrem, poprzetykane czerwonymi, kwaskowatymi owocami żurawiny. Jest po prostu idealne. Jeśli nie możesz kupić świeżej żurawiny, NIE ZAMIENIAJ jej na suszoną. Alternatywą będzie borówka amerykańska lub czerwona porzeczka. Ta sama ilość, to samo postepowanie. Wyjdzie również bardzo smaczne.
- Max 10 min przygotowywania + 30 min pieczenie
składniki:
80 g oleju słonecznikowego, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
150 g cukru
3 jajka
200 g mąki pszennej
120 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z 1 niewoskowanej cytryny
1 łyżeczka kurkumy
1 szczypta soli
1 duży kubek świeżej żurawiny
Lukier kurkumowy:
1 płaska łyżeczka kurkumy
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka wody
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
Do thermomixa wsyp cukier, dodaj skórkę z cytryny, zmiel 10 s/obr. 10. Składniki zgarnij ze ścianek.
Do naczynia miksującego dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia, kurkumę, jogurt, olej i sól, wymieszać 30 s/obr. 5.
- Odsyp garść żurawiny a resztę wsyp i wymieszaj łyżką do gotowego ciasta. Przełóż ciasto do przygotowanej formy, piecz 30 min (180°C) lub do momentu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
przygotuj lukier:
Połącz wszystkie składniki lukru w miseczce.
Przed podaniem posmaruj ciasto lukrem i ozdób resztą żurawiny lub owocami goi tak jak na zdjęciu.