Kurkumowo-imbirowy shot na zdrowie

domowy, tani i prosty sposób
na budowanie odporności organizmu

To idealna wersja dla zabieganych, na szczęście korzenie imbiru i kurkumy możemy kupić przez cały rok, dzięki temu o każdej porze roku, kiedy będziemy potrzebowali wsparcia odporności, możemy stworzyć taką mieszankę.

Imbir wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i wykrztuśne, a poza tym ma działanie przeciwgorączkowe i przeciwbólowe.

Kurkuma ma również silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i odgrywa bardzo ważną rolę w profilaktyce. Oprócz tego w kurkumie znajduje się tumeron – związek, który wspomaga namnażanie, a także różnicowanie komórek mózgowych.

Miód wzmacnia organizm, działa antybakteryjnie, wspomaga leczenie przeziębienia, przyspiesza gojenie ran, może obniżać ciśnienie, wpływa na metabolizm komórkowy i układowy. Wbrew twierdzeniom sceptyków to nie tylko cukry proste.

Cytryna jak wszystkim wiadomo jest źródłem witaminy C (choć nie największym) i działa na wzmocnienie odporności. Łagodzi również przebieg sezonowych infekcji i pobudza procesy trawienne.

W mojej propozycji „podania” shota czyli zamrożenia gotowego już produktu w pojemnikach do robienia lodu jest prosta zasada. Po pierwsze dawkowanie jest super proste, wystarczy rozpuścić kostkę w herbacie, soku lub wodzie. Po drugie wrzucając ją do gorącego napoju od razu obniża jego temperaturę, a więc nie zabija właściwości miodu (chociaż idąc za informacjami oficjalnymi miód w wodzie do 40 st nie traci swoich właściwości).  Po trzecie zamrożone kostki można przechowywać kilka miesięcy bez żadnej straty właściwości odżywczych. Po czwarte, co wywnioskowałam z obserwacji swojej rodziny, po taką kostkę sięgają o niebo częściej niż jeśliby mieli osobno kroić imbir, kurkumę (która dodatkowo wszystko brudzi), wyciskać cytrynę i walczyć z rozpuszczeniem łyżeczki miodu w herbacie. Pomysł więc powstał w potrzeby chwili i został przyjęty z ogromnym entuzjazmem. Spróbuj i Ty!

składniki:

imbir kilka korzeni

kurkuma kilka korzeni

(w obu przypadkach wybieraj te najgrubsze i najmniej wyschnięte)

3-4 cytryny

1 szklanka miodu (każdy rodzaj miodu dedykowany jest odpowiedniemu schorzeniu, ja robię shoty na bazie miodu akacjowego, który działa mocno na przeziębienie, Ty wybierz swoją odmianę).

2-3 szklanki wody

Ilości, które podaję są umowne, bo wszystko zależy od tego czy wolisz bardziej kwaśne, słodkie, czy korzenie które kupisz są małe czy duże.

 

Dodatkowo:

mocny blender kielichowy, thermomix, lub wyciskarka do soku – jakikolwiek sprzęt który masz, a którym zmiksujesz na papkę korzenie.

Przygotowanie:

W tym czasie przygotuj cytryny. Obierz je ze skórki, miąż pokrój na kawałki, pozbywając się najdrobniejszych pestek. Ich nie chcemy, bo zmiksowane niepotrzebnie dodadzą goryczki.

Jeśli nie chcesz się bawić w takie krojenie, możesz wycisnąć sok z cytryny i dodać na końcu. W białej części cytrusów znajduje się potas, więc taka wersja dodatkowo wzbogaci shot o ten składnik, który wspomaga serce i działa wzmacniająco na zestresowanych obywateli 🙂

trik

Przetartą papkę wrzucam ponownie do blendera i ponownie dodaję wodę. Miksuję jakiś czas i ponawiam przecieranie. Można do tej resztkowej wersji dodać jeszcze soku z cytryny i miód.

Po takim ponownym przetarciu pulpa nadaje się do wyrzucenia.

Uwaga: kurkuma mocno barwi, jeśli nie chcesz sobie zniszczyć naczyń, dłoni i ścierek wybierz do pracy te sitka, tkaniny, których ci nie szkoda, a dłonie zabezpiecz jednorazowymi rękawiczkami.

 

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować