Łosoś teriyaki

Łosoś teriyaki

To chyba najprostszy łosoś na świecie. Jest wspaniały, a jego tajemnica tkwi w bardzo krótkim smażeniu, tak aby boki były usmażone, a środek mięciutki, dopiero co ścięty. Dzięki temu trochę będzie przypominał sashimi. 

Warto przygotować łososia w marynacie dzień wcześniej, wtedy uzyskamy najsmaczniejszy efekt. 

składniki na 2 osoby:

2 płaty łososia 

2 łyżki sosu sojowego 

4 łyżki sosu teriyaki 

1 łyżka oleju sezamowego

2 łyżki oleju rzepakowego

1 cm pokrojonego drobno imbiru

2 łyżki sezamu białego 

1 łyżeczka sezamu czarnego

przygotowanie:

To jest moja zalecana długość smażenia. Jeśli jednak wolisz mieć ciut bardziej dopieczoną rybę, przedłuż smażenie do maksymalnie 3-4 min z każdej strony. 

Na talerzu zrób kleks sosu teriyaki, na nim połóż rybę a wszystko posyp czarnym sezamem.

Najlepiej podawać z ryżem lub makaronem azjatyckim.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować