łosoś w musztardowej polewie
czyli słodko-pikantne zestawienie
Łosoś w tej marynacie jest słodkawo-pikantny, soczysty i wprost genialny jako dodatek do ryżu basmatti.
Przygotowanie: 10 min
Schładzanie: min 2h
Pieczenie 15 min
składniki:
2 płaty łososia
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka granulowanego czosnku i wędzonej słodkiej papryki
½ łyżeczki soli
kilka plasterków cytryny do ozdoby
przygotowanie:
- Z płatów łososia ściągnij skórę, umyj dokładnie, pęsetą wyjmij ości.
- W zamykanym pojemniku wymieszaj marynatę: oliwę, musztardę, syrop klonowy, koperek, czosnek, paprykę i sól.
- Posmaruj marynatą płaty łososia. Zamknij szczelnie pojemnik i wsadź do lodówki na min 2h. Upiecz w piekarniku ok 15-20 minut maksymalnie w temperaturze 190 st. C.
- UWAGA: To jest moja zalecana długość pieczenia. Jeśli jednak wolisz mieć ciut bardziej dopieczoną rybę, przedłuż pieczenie o 5 min.
Na talerzu ozdób łososia plasterkami cytryny.
Najlepiej smakuje z ryżem.
DRUKUJ
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.