Makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego
lekko czosnkowy idealny na wiosnę
Pesto z czosnku niedźwiedziego przygotowuje się bardzo podobnie jak klasyczne pesto z bazylii. Jest aromatyczne, lekko czosnkowe w smaku. Można użyć go jako sosu do makaronu, jako dodatek do mięsa lub ziemniaków, na grzanki, do jajek sadzonych, na pomidory czy do twarożku. Jest genialnym dressingiem do sałatek, dodatkiem do jajek, zup, pieczonych warzyw lub po prostu zamiast masła na kanapkę.
- Max 30 min przygotowywania
składniki:
składniki na pesto:
pęczek świeżych liści czosnku niedźwiedziego
1 filiżanka parmezanu lub innego twardego sera np. pecorino Romano oraz trochę do posypania makaronu
1 filiżanka orzechów włoskich
100 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo makaron o kształcie, który lubisz, może to być równie dobrze spaghetti jak i całą gamą świderków czy penne.
Przygotowanie:
- Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni. Pozostawić do ostygnięcia.
- Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Liście czosnku niedźwiedziego umyć, osuszyć, obciąć ogonki, kilka liści ładnie pokroić i odłożyć do posypania makaronu resztę liści posiekać byle jak.
Wszystkie składniki (orzechy, ser i oliwę, trochę soli i pieprzu) zmiksować blenderem. Po zmiksowaniu doprawić jeszcze solą, cytryną i wymieszać. Pesto może być ciut bardziej słone, jeśli planujesz je wymieszać z makaronem, który sam w sobie jest jednak dosyć mdły.
Gotowe pesto przełożyć do czystego słoiczka, wyrównać i z góry zalać oliwą do przykrycia, dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować, Słoik schować do lodówki. Pesto można również zamrozić.
Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu, zostaw ½ filiżanki wody z gotowania. W misce wymieszaj makaron, pesto i wodę z gotowania makaronu. Przed podaniem wymieszaj ze świeżymi8 liśćmi czosnku niedźwiedziego i jeszcze odrobiną sera parmezan.
Wariant pesto na Thermomix:
Orzechy przełożyć do naczynia miksującego i podprażyć 3 minuty/ 100°C/ obr.1. Następnie zmiksować 7s./ obr. 10. Odstawić na bok.
Parmezan pokroić na kawałki, przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować 10s./ obr. 10.
Liście czosnku niedźwiedziego umyć, osuszyć i obciąć ogonki. Dodać do zmiksowanych orzeszków i sera i zmiksować 6s./ obr. 6. Kopystką zsunąć wszystko ze ścianek naczynia na dół.
Dodać oliwę z oliwek, sól i pieprz. Zmiksować 10s./ obr. 5. Kopystką zsunąć pesto ze ścianek naczynia miksującego na dół. Powtórzyć miksowanie jeszcze raz lub 2, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Gotowe pesto przełożyć do słoiczka.