masełko smakowe
z filecikami anchois
Ten smak nie zna kompromisów, dla prawdziwych smakoszy słonego, kochających mocne kontrasty. Ja uwielbiam!
Masełko z anchois jest genialnym dodatkiem do chrupiącego chleba, grzanek, krakersów czy pieczonych warzyw. Jeśli nie lubisz mikro ości, które w tych filecikach są wszechobecne postaraj się mocno zblendować masełko, w ostateczności przecisnąć je przez sitko zanim je zamrozisz do stałej konsystencji.
Zrób więcej i przechowuj w lodówce. Ja mając je w lodówce w zasadzie nie potrzebuję absolutnie nic innego do chleba.
Zobacz koniecznie przepis na masełko z czosnkiem niedźwiedzim (tutaj)
- 10 min przygotowywania + chłodzenie ok 30 min do 1 godziny
składniki:
½ kostki miękkiego masła
1 słoiczek lub puszka filecików anchois wraz z olejem
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Masło wyciągnij z lodówki, aby zmiękło.
Fileciki wraz z oliwą starannie zmiksuj na gładką masę.
Dodaj masło i sporo pieprzu. Zmiksuj ponownie wszystko blenderem.
- Masełko będzie miało półpłynną konsystencję, ważne jest wiec przygotowanie go wystarczająco wcześniej przed podaniem aby udało się go jeszcze schłodzić w lodówce.
- Masło przełóż do miseczki lub słoika albo ułóż na folii spożywczej i zwiń w wałek. Można również masło przełożyć do foremek do pralinek i zamrozić. Wsadź do lodówki aby stwardniało.
Wariant na thermomix
Masło, fileciki anchois i przyprawy przełóż na naczynia miksującego i zmiksować 10s./ obr. 5. Kopystką zsuń resztki ze ścianek naczynia na dół. Postępuj dalej jak w przepisie.
TRIK
Możesz ozdobić masełko jadalnymi kwiatkami, listkami koperku, pietruszki lub kolorowym pieprzem.