Masełko anchois

masełko smakowe
z filecikami anchois

Ten smak nie zna kompromisów, dla prawdziwych smakoszy słonego, kochających mocne kontrasty. Ja uwielbiam!

Masełko z anchois jest genialnym dodatkiem do chrupiącego chleba, grzanek, krakersów czy pieczonych warzyw. Jeśli nie lubisz mikro ości, które w tych filecikach są wszechobecne postaraj się mocno zblendować masełko, w ostateczności przecisnąć je przez sitko zanim je zamrozisz do stałej konsystencji.

Zrób więcej i przechowuj w lodówce. Ja mając je w lodówce w zasadzie nie potrzebuję absolutnie nic innego do chleba.

Zobacz koniecznie przepis na masełko z czosnkiem niedźwiedzim (tutaj)

składniki:

½ kostki miękkiego masła

1 słoiczek lub puszka filecików anchois wraz z olejem

świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Fileciki wraz z oliwą starannie zmiksuj na gładką masę.

Dodaj masło i sporo pieprzu. Zmiksuj ponownie wszystko blenderem.

Wariant na thermomix

Masło, fileciki anchois i przyprawy przełóż na naczynia miksującego i zmiksować 10s./ obr. 5. Kopystką zsuń resztki ze ścianek naczynia na dół. Postępuj dalej jak w przepisie.

TRIK

Możesz ozdobić masełko jadalnymi kwiatkami, listkami koperku, pietruszki lub kolorowym pieprzem.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować